Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kellemes gondjuk volt az elmúlt időszakban a Kanári-szigetek szállodáinak: a foglalások esetenként 20 százalékkal nőttek, mivel a terrortámadásoktól tartó európai turisták inkább választják Spanyolországot vagy Portugáliát, mint például Franciaországot - írja beszámolójában a Bloomberg.

Rengeteg az utolsó pillanatban érkező érdeklődés, ezért új embereket kellett felvennünk és át kellett alakítanunk a nyári terveinket, hogy megbirkózzunk a szobáink iránti kereslettel - mondja Almudena Martin, az egyik hotel vezetője. Sok olyan vendégünk van, aki kétszer is meglátogatott bennünket idén, mert itt biztonságban érzi magát - teszi hozzá.

Irány Ibéria

Az egymást követő franciaországi terrorakciók és a bukott török puccs az Ibériai félszigetre tereli az utazókat. A lisszaboni hatóságok idegenforgalmi rekordra számítanak idén, mert sok utazó úgy véli, hogy ebben az országban nagyobb biztonságban élvezheti a napsütést, mint máshol.

Ez persze nem magától értetődő. Az ország vezetése igyekszik odacsábítani a sporteseményeket és a vállalati rendezvényeket, a cél az, hogy télen is tele legyenek a szállodák. Az ország GDP-jének 10 százaléka származik az idegenforgalomból - Spanyolországban ugyanez az arány.

Idén eddig a külföldiek 13 százalékkal töltöttek el több vendégéjszakát Portugáliában, mint az elmúlt év azonos időszakában. Spanyolországban májusig 7,4 százalékkal ugrott meg a vendégek száma és 7,8 százalékkal az általuk elköltött pénz összege.

Nem bízzák a véletlenre

Portugáliában megerősítették a repülőterek és a népszerű turistalátványosságok védelmét. Emellett Algarve régióban a korábbinál több orvos tart ügyeletet. A kormány külön hitellel segíti a szállodák fejlesztéseit és felújításait, wifi-hálózatot alakítanak ki a történelmi helyek környezetében és egyszerűsítették a rövid távú szállásbérlés adminisztrációját.

A nagy rendezvények megszerzése terén a legfrissebb eredmény, hogy novemberben Lisszabonban lesz a The Web Summit, a világ startup cégeinek legnagyobb találkozója. Egy szállodás beszámolójából kiderül, hogy még a szobáikat egy éjszakára 500 euróért kínáló hotelek is jóval több vendégek fogadnak, mint amennyire korábban számítottak.

Szardínia

Szardínia szigete is haszonélvezője a biztonságos nyaralóhelyet kereső turisták érdeklődésének. A Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc. tapasztalatai szerint a tengerparti üdülőhelyek iránti érdeklődés az év első hat hónapjában éppen harmadával volt erősebb, mint 2015 első felében.

Mind az olasz, mind a külföldi érdeklődés jelentősen nőtt, mivel az emberek biztonságosabbnak érzik Olaszországot más európai országoknál - derül ki Robert Koren, a vállalat elnökhelyettese szavaiból.

Egy magyar a Pradóban

Spanyolországban 12 évvel ezelőtt volt az utolsó nagy terrortámadás. Ennek is szerepe lehetett abban, hogy tavaly rekordot döntött az idegenforgalom: 68 millió külföldi kereste fel az országot. Ezzel Spanyolország vált az egyik szerencsés haszonélvezőjévé a mediterrán térségben elharapódzott erőszaknak.

A madridi Exceltur utazási iroda szerint idén újabb rekordot érhetnek el: 74 millió turista érkezhet az országba.

Egyikük Ludas László 43 éves számítástechnikai menedzser, aki hatodszor utazott Spanyolországba. Madridban felkereste a Prado gigantikus Hieronymous Bosch-kiállítását. Mint a Bloombergnek elmondta: imádja a spanyol kultúrát és nyelvet. Bár tisztában van vele, hogy sehol sem lehet tökéletes biztonságot garantálni, Spanyolországban nem aggódik emiatt.