Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke twitterüzenetben jelezte a pekingi vezetésnek, mire számíthat, ha bírálni merészeli az alakuló félben lévő új washingtoni adminisztrációt - derült ki a Business Insider cikkéből. Régi vádjait vágta kínai kollégái fejéhez, amelyeknek azonban legfeljebb a fele igaz.

Ugye, hogy nem!

Megkérdezett-e Kína bennünket, hogy rendben van-e, hogy alulértékeli valutáját (ami rontja az amerikai cégek versenyképességét a kínai piacon), hogy nagy vámokat vet ki az amerikai termékek importjára (az USA nem adóztatja a kínai behozatalt), vagy hogy katonai bázist épített a dél-kínai-tengeren. Nem hiszem, hogy így lenne.

Ez a twitterüzenet nem sokkal követte a pekingi vezetés bírálatát amiatt, hogy Trump telefonon beszélt Tajvan elnökével, Tsai Ing-wennel. Peking Kína részének tekinti a szigetet, ami általában óvatosságra készteti az amerikai vezetőket. Az elmúlt harminc évben nem fordult elő, hogy megválasztott vagy hivatalban lévő elnök beszélt volna Tajvan első emberével.

Ugyan már!

A megválasztott elnök környezetében igyekeznek eljelentékteleníteni az incidenst. A tajvani vezető csak gratulált Trumpnak - mondták szakértői. Semmi több, mint egy udvariassági beszélgetés - mondta Mike Pence megválasztott alelnök.

A kínaiak azonban nem így gondolják: a hivatalos álláspontot közvetítő pekingi napilap szerkesztőségi cikkben tért ki az ügyre. A szerzők a legkevésbé sem barátságos hangon megjegyezték, hogy az ügy az amerikai elnöki átmenettel foglalkozó csapat diplomáciai hozzá nem értését bizonyítja.

A Bloomberg szerint Trump twitterüzenete az utóbbit látszik igazolni, hiszen azzal fenyeget, hogy a valóban nem túl jelentős ügyből a kínai-amerikai viszonyt számottevően befolyásoló, megrontó adok-kapok lesz. A volt ingatlanmágnás éppen azt a két problémát érintette, amelyek e legérzékenyebb vitapontok a felek között.

Inkorrekt

A CBC News utánanézett a tényeknek, amelyből kiderült, hogy Trump megjegyzései nem korrektek. Nem igaz, hogy az USA nem vet ki vámot a kínai behozatalra, bár jóval kisebbet alkalmaz, mint amekkorával Kína sújtja az USA-ból származó bevitelt. A kínai exportőröknek árujuktól függően 2,5 vagy 2,9 százalékos vámmal kell számolniuk, miközben a kínai tarifák: 9,7 és 5 százalék.

Kétségtelen ugyanakkor, hogy sokan vádolják az ázsiai országot valutája alulértékelésével, bár ma már vitáznak erről a közgazdászok. Legutóbb 2015 augusztusában értékelték le a jüant meglehetősen váratlanul. Trump választási kampányában azzal fenyegetőzött, hogy devizamanipulátornak bélyegzi Kínát, ami gazdasági büntetőintézkedéseket vonna maga után.