Az USA elnökeként kész lenne felmondani az elmúlt évtizedek legalapvetőbb szabadkereskedelmi megállapodásait Donald Trump, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje, akit Orbán Viktor miniszterelnök is megdicsért hét végi beszédében - derült ki abból az interjúból, amelyet a hét végén az NBC-nek adott. Az ingatlanmágnás az előválasztások során populista irányvonala egyik fontos elemévé tette a szabadkereskedelmi egyezmények ostorozását.

Katasztrófa

Két fő célpontja az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA), illetve a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) égisze alatt létrejött megállapodás a világ államai között. Mindkettőt "katasztrófának" tartja. A NAFTA felmondásával 15-35 százalékos adót vetne ki azokra az amerikai feldolgozóipari vállalatokra, amelyek Mexikóba viszik a termelésüket.

Arra a felvetésre, miszerint ezzel a WTO-szabályokat is sértenék, azt válaszolta, hogy nem számít. Mármint nem lesz érdekes akkor, ha az USA az ő vezetése alatt újratárgyalja a WTO-megállapodást vagy egyszerűen kilép a szervezetből. Mellesleg a WTO-t is egy "katasztrófának" tatja. Természetesen a kínai termékek importjára is vámot vetne ki.

Biznisz

Az elnökjelölt felhasználta az alkalmat, hogy megjegyezze: a politika csodálatos világának elitjén belül egyedül ő jósolta meg, hogy a brit szavazók többsége az EU elhagyása mellett fog voksolni a június végi népszavazáson. Ugyanakkor nem aggódik azért, hogy az Európai Unió a Brexit miatt széthullik.

Ne felejtsük el: miért is egyesültek az európai országok elsősorban? - tette fel magának a kérdést. Azért, hogy az üzletben, a külkereskedelemben legyőzzék az Egyesült Államokat - adta meg a választ Trump. Ezután jelezte, hogy szereti Európát, csupán úgy véli, hogy az EU egy konzorcium, amelyet az USA-val szembeni versenyre hoztak létre.

Eddig rendben volt

A brit Guardian ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy az EU az 1952-es szén- és acélegyezményen alapul, alapvető célja, hogy megelőzze az újabb háborúk kitörését a kontinensen. Az elmúlt évtizedekben ugyan vámunióvá alakult, egységes piacot épített és lépéseket tett a monetáris és fiskális unió felé is, ám az USA elnökei pártállástól függetlenül mindig támogatták ezt az építkezést.

Azért sem

Trump okozott némi fejfájást azoknak a tanácsadóinak, akik a NATO-val kapcsolatos kijelentéseit azzal próbálták mentegetni, hogy mondataikat kiragadták a szövegkörnyezetükből. Nem tévedés - derült ki mostani interjújából - valóban fel akarja mondani a NATO alapvető szabályát, nevezetesen, hogy a szövetségesek, köztük az USA hadserege automatikusan megvédi azt a tagországot, amelyet agresszió ér.

Ha egy országot, amely nem költött eleget a védelmére, megtámadnak, mindenki azt mondja: Van egy megállapodásunk! Igen, csakhogy velük is kötöttek egy megállapodás, amely szerint fizetniük kell. Vannak országok a NATO-n belül, amelyek hasznot húznak belőlünk - fejtegette hozzátéve, hogy ha fizetnek, akkor ő nagy híve lesz a NATO-nak. Ha nem, akkor nem - elmúltak már azok az idők.

Nem tudja a republikánus balkéz...

A republikánus elnökjelölt szerint 100 százalékban téves párttársa, a szenátus többségi frakcióját vezető Mitch McConnell reakciója korábbi hasonló tartalmú megjegyzésére. McConnell azt mondta a Politicónak adott interjújában, hogy a NATO a világtörténelem legfontosabb katonai szövetsége. Biztosíthatom a NATO-szövetségeseinket, hogy ha bármelyiküket támadás éri, akkor ott leszünk, hogy megvédjük őket.