Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió nyilvánosságra hozta, kik lesznek az Brexit-tárgyalásokon részt vevő uniós csapat kulcsfigurái - derül ki a Bloomberg cikkéből. A döntéseket ugyan az EU olyan vezetői hozhatják meg, mint például Angela Merkel - már ha 2017 szeptembere után is Németország kancellárja marad -, ám a részletek, amelyekben az ördög elbújhat, ezeken az embereken múlnak.

Természetesen mindkét oldalon a beosztott politikusok és bürokraták kisebb hadserege fog a háttérben ügyködni, ám az élvonalban az EU részéről rendkívül felkészült emberek állnak, pontosabban ülnek majd a tárgyalóasztalnál.

A diplomáciai érzékenység, a politikai rafinéria, illetve a kereskedelmi és adminisztratív útvesztők ismeretének különleges keverékét fogják képviselni az egyeztetéseken. A hírügynökség készített egy listát a Brexit-csapat legfontosabb tagjairól.

Michael Barnier

Barnier az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalója. Kevés olyan ember van a 65 éves francia politikuson kívül, akik képes áthidalni az EU és a tagállamok közti megosztottságokat.

Barnier az unió pénzügyi szolgáltatásokért felelős vezetője volt 2010 és 2014 között. Ebben a tisztségében a banki szabályozás szigorításáról tárgyalt brit partnerekkel is. Vitája volt a pénzügyi vezetők bónuszainak korlátozásától kezdve az elszámolóházak helyének meghatározásáig sok mindenről. (Ettől a két ügytől például óriási jövedelmek függenek.)

Ezt megelőzően számos posztot töltött be Brüsszelben - például volt regionális biztos - és francia kormányokban. A regionális terület vezetőjeként az EU-s költségvetés jelentős részének szétosztását felügyelte. Húszfős személyes Brexit-háttércsapatának egyik tagja Sabine Weyard, az Európai Bizottság kereskedelmi osztályának igazgatóhelyettese.

Didier Seeuws

Seeuws tapasztalt belga diplomata, akit Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke választott személyes Brexit-főképviselőjévé. Tusk a tagországok vezetőinek testületét vezeti, így megbízottja minden bizonnyal a brit kilépésből fakadó főbb ügyekben közvetít majd közte és a nemzeti kormányok között.

A belga politikus Tusk elődje, a szintén belga Herman Van Rompuy kabinetfőnöke volt. Jól ismeri a brüsszeli köröket, híres eszességéről, a részletek iránti érzékéről és erélyességéről. Alaposan tisztában van az uniós jog összetettségével és az EU politikai széljárásaival-hullámveréseivel.

Kész az éjszaka közepén munkába állni, ha kell - ahogy arra az eurózóna adósságválságának kezelése idején szükség volt -, és nem zavarja, ha hajnalig kell folytatni a tárgyalásokat. Az eurzózóna biztonsági alapjának (ESM) létrehozásakor részt vett az alap pénzét összeadó tagországok nézeteltéréseinek elsimításában.

Martin Selmayr

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker kabinetfőnöke. Úgy hírlik, nagyon ambiciózus ember és kíméletlen tárgyaló. A bizottságot régóta ismerők nem emlékeznek arra, hogy valaha valakinek az elnök környezetében lett volna ekkora hatalma. Üstökösszerű karrierje során tíz év alatt szóvivőből emelkedett jelenlegi posztjáig.

Juncker jobbkezeként sokakat feldühített, elszigetelt vagy felmorzsolt. A nemzeti diplomaták panaszkodnak rámenős stílusára, a bizottság apparátusában túlzásnak tartják a kezében összpontosul hatalmat, ezért sokan hátrább léptek a hierarchiában vagy lemondtak a pozíciójukról.

Selmayr beleszól a kinevezésektől kezdve a jogszabály-tervezeteken át az bevándorlási válság kezelésééig szinte mindenbe.

Cecilia Malmström

A bizottság kereskedelmi biztosaként a jövőbeni brit-EU viszony legfontosabb eleméért felel. A kereskedelem egyébként is a közös európai szabályozás legrégibb elemei közé tartozik. Ez a terület sokkal egységesebb, mint például az energiaipar, az igazságügy vagy a védelempolitika, amelyekben a tagországok jóval többet tartottak meg szuverenitásukból.

Malmström svéd liberális politikus, elkötelezett a szabadkereskedelem iránt, akárcsak a britek. Ugyanakkor óvatosnak tartják, amit bizonyít, hogy az uniós közvélemény növekvő aggályai miatt leállította az Egyesült Államok és az unió közötti befektetővédelmi egyezményről folytatott egyeztetéseket.

Részt vett az EU és az USA, Japán, illetve Kanada közti kereskedelmi tárgyalásokon és rendelkezésére áll az Európai Bizottság kereskedelmi osztályának 700 munkatársa.

Guy Verhofstadt

Verhofstadt az Európai Parlament Brexit-cárja. A parlament liberális frakciójának vezetője és az egyik legelkötelezettebb híve az európai integrációnak. A volt belga miniszterelnök a parlament frakcióit és vezetőt fogja tájékoztatni a válási tárgyalások menetéről.

Bár az Európai Parlament nem fog részt venni a tárgyalásokon, a végeredményről szavaz. Szakértők szerint a kétéves folyamat során Verhofstadt és a 751 tagú parlament egyfajta barométerként mutathatja majd, mit gondolnak az emberek Európa-szerte a Brexit-folyamat alakulásáról.