Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szép csendben tovább erősítette Moszkva befolyását az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt álló Dombaszban Vlagyimir Putyin orosz államfő - írja a Bloomberg. Ezzel gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy rendeződjön a 2014-es lázadás és polgárháború után befagyott ukrajnai konfliktus.

Moszkva formálisan támogatja a Franciaország és Németország részvételével 2015 elején tető alá hozott minszki békemegállapodást, amely a fegyverszünet mellett új alkotmány elfogadásával próbálná garantálni az érintett területek önállóságát, cserébe azért, hogy az ukrán állam visszaszerezné ellenőrzését az ország korábbi határai felett.

Más stratégiája

Eközben azonban az orosz vezetés egészen más stratégiát követ. A Bloomberg oroszországi forrásokból úgy tudja, hogy le akarják választani a térséget Ukrajnáról, mégpedig úgy, hogy formálisan nem ismerik el, illetve nem annektálják a gyakorlatilag Ukrajnától már független régiót.

Lépésről lépésre haladnak a cél elérése felé: a Dombaszban tevékenykedő oroszbarát szeparatisták hatalmát kihasználva fokozatosan erősítik Oroszország és a térség gazdasági kapcsolatait.

A múlt héten az orosz államvasutak jelentősen csökkentette a lázadók kezén lévő területre irányuló szén- és vasércszállítás tarifáit, miután ezeken a részeken a fémfeldolgozó ipar a legnagyobb munkaadó. Korábban a kijevi vezetés leállította a nyersanyagszállításokat, hogy nyomást gyakoroljon a szeparatistákra, ám Moszkva ezzel a lépésével megoldja ezt a problémájukat.

Nem kétséges

Ezzel Oroszország tett egy újabb lépést Dombasz leválasztására Ukrajnáról - mondja Konsztantyin Zatulin, Putyin pártja, az Egységes Oroszország parlamenti képviselője. Ő természetesen az ukrán blokádra mutogat magyarázatként, amit Kijev tagad.

Zatulin értékelését megerősítette Alekszej Csesznyakov, az államfő kabinetjének korábbi tagja, Putyin tanácsadója ukrán ügyekben, illetve egy vezető kormányzati tisztviselő, aki neve elhallgatását kérte.

Az év elején azzal akasztotta ki az ukrán vezetést az orosz államfő, hogy döntött a szeparatista adminisztráció által kiadott egyes dokumentumok, útlevelek, születési anyakönyvi kivonatok és más papírok elfogadásáról Oroszországban. Ezek segítségével egyebek mellett hiteleket vehetnek fel orosz bankoktól.

A Kreml emellett mérlegeli, hogyan könnyíthetné meg a régióban élő kétmillió embernek az orosz állampolgárság felvételét. Ha ezt meglépné, azzal rettenetesen megnehezítené, hogy az ukrán állam visszaszerezze fennhatóságát Dombasz felett.

Jól bevált forgatókönyv

Moszkva a Transzisztria-forgatókönyvet ismétli - meg véli Konsztantyin Jeliszejev, Petro Porosenko ukrán államfő kabinetfőnök-helyettese. Ezzel arra utal, hogy Moldovában a Dnyeszter keleti partján létrejött egy főként orosz ajkúak lakta, csak Oroszország által elismert bábállam, amely orosz csapatok vendégül látásával biztosítja státusát.

Oroszország számos további hasonló szeparatista régiót támogat a volt szovjet tagköztársaságokban. Egyfajta ellensúlyként használja ezeket ezek Nyugat-barát kormányaival szemben.

Évtizedekre befagyott

Ugyanakkor van egy racionális gazdasági oka is annak, hogy a Kremlben igyekeznek integrálni Délkelet-Ukrajnát Oroszországba - mondja Andrej Margolin közgazdász professzor. Dombasz anyagi támogatása nagyon sokba kerül az államkasszának, így minden kopejka jól jön, amit azzal nyernek, hogy a Donyeck és Luhanszk körüli területeket bevonják az orosz gazdaságba.

A történet vége egy évtizedekre befagyott konfliktus lehet. Porosenko keze meg van kötve, ami Putyin kezére játszik - mondja Volodimir Fesenko, a kijevi Penta kutatóintézet elemzője.

Az ukrán elnök belső ellenzéke megakadályozza, hogy széles körű autonómiát adjon az elszakított régiónak annak ellenére, hogy a minszki békemegállapodás értelmében ezt kellene tennie. Így nincs esély az ukrán állami irányítás helyreállítására, ami utat nyit az oroszok befolyásának erősítése előtt.