Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Ukrajnától 2014 elején Oroszországhoz csatolt Krím félszigetet offshore adóparadicsommá változtathatja az a törvényjavaslat, amely a moszkvai parlament jóváhagyására vár - írta a Moscow Times. Ha elfogadják a jogszabályt, akkor a jobb sorsra érdemes terület számos kedvező lehetőséget fog kínálni azoknak, akik szeretnék elrejteni a pénzüket a hatóságok és mindenki más szeme elől.

A törvény utat nyit azelőtt, hogy a tengerentúli befektetők névtelenül üzmeltessék pénzügyi alapjaikat és ezt még számos kedvezménnyel ösztönzi is. Például a bankok és a brókercégek anélkül tevékenykedhetnek majd a félszigeten, hogy ehhez megszereznék az oroszországi működési engedélyt.

Szabad a vásár

A jogszabály három jogi szervezeti formát különböztet meg: a nemzetközi alapot, a nemzetközi vállalatot és a családi alapítványt. Ezek az intézmények nem rezidens státust kaphatnak, ha adózási okokból máshol jegyezték be őket, így nem kell számolniuk az orosz hatóságok ellenőrzésével. Azok, akik a nemzetközi alapokba akarják befektetni a pénzüket, ezt megtehetik majd nevük vagy más azonosításukra alkalmas adatuk megadása nélkül.

Megkerülni a szankciókat

Alekszej Csepa, a törvény megalkotója azzal magyarázza a jogszabály elkészítését, hogy meg akarják óvni a krími befektetőket az esetleges nyugati szankcióktól. A félsziget bekebelezése és a délkelet-ukrajnai orosz katonai beavatkozás miatt elfogadott európai és amerikai korlátozások egy része ugyanis Krímben bejegyzett vállalatokat szankcionálja.

Georgij Muradov tartományi miniszterelnök-helyettes úgy véli, hogy csak azt csinálják, amit minden nagyobb állam. A félsziget az lesz Oroszországnak, ami Delaware állam az USA-nak vagy a Brit Virgin-szigetek Nagy-Britanniának. A politikus abban bízik, hogy az új helyzetben olyan bankok és cégek a letelepednek a területen, amelyek enélkül nem tennék ezt.

További mézek a madzagon

A törvényjavaslat egy "nemzetközi tranzitzóna" létrehozását is tartalmazza. Az itt tevékenykedő vállalatok mentesülnek majd az áfa-, a jövedelem- és az ingatlanadók megfizetése alól. Cserébe mindössze egy évi 1500 eurós (nagyjából félmillió forint) átalánydíjat kell kicsengetniük.

Hasonlóan a magyar letelepedési kötvényhez a Krímben is lehet majd állampolgárságot szerezni. Persze nem európai uniós, hanem orosz állampolgárságot. Aki erre igényt tart, annak egymillió euró értékben kell a félszigetet irányító kormányzat által kibocsátott kötvényeket vásárolnia.

A Krím befektetői megítélésének javítása régi prioritása az orosz kormánynak. Ennek jegyében nyilvánították 2015-ben szabadkereskedelmi övezetté a félszigetet. A régióban tevékenykedő vállalatok már most is számos adókedvezményt élveznek, például nem kell vállalati nyereségadót fizetniük a szövetségi költségvetésbe.