Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ellentmondó információkat szivárogtatnak ki az athéni kormány tagjai a sajtónak arról, a pénzintézetek meddig tudják folytatni a bankok ügyfeleik korlátozott kifizetéseit. Korábban arról tájékoztatták a BBC Athénban dolgozó egyik szerkesztőjét, Robert Pestont, hogy 48 óráig tudják benntartani az országot az eurózónában, míg legutóbb már azt mondták neki, hogy péntekig működhetnek a bankjegykiadó automaták.

Ez utóbbi forgatókönyv arra az esetre vonatkozik, hogy ha az Európai Központi Bank (ECB) továbbra is befagyasztva tartja - 89 milliárd eurón -, a pénzintézetek euróellátását biztosító ELA hitelkeretet.

Mark Lowen, a brit hírügynökség másik athéni tudósítója szerint a kormány versenyt fut az idővel. A vasárnap éjjeli ünneplést a rendkívüli helyzet okozta feszültség váltotta fel a görög utcákon. Továbbra is sorok állnak a bankfiókok előtt, egyes boltok kifogynak az árukból. A vállalatok nem tudnak fizetni beszállítóiknak a tőkekorlátozások miatt. A gyógyszertárak ellátása akadozik. A turisták körében olyan pletykák terjednek, hogy szállodájuk egy ponton nem lesz képes gondoskodni az élelmezésükről.

A hitelezők ráérnek

A kezdeményezést az athéni kormánynak kell magához ragadnia - véli Duncan Weldon, a BBC szakírója. Valószínűleg azt a múlt heti javaslatukat melegítik fel, amely kétéves hitelprogramot kezdeményezett sok reformmal és adósságelengedéssel. A hitelezők ráérnek, részben azért, mert a bankrendszer egyelőre nem "olvadt le", részben azért, hogy bebizonyítsák: nem lesz minden rendben a bankokban a hét közepére, ahogy azt az athéni vezetés a referendum előtt a "nemre' szavazóknak ígérte.

Ez a vélekedést támasztja alá az eurózóna tagállamainak pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport közleménye, amely szerint új javaslatokat várnak Görögországtól. A testület kedden egy órakor ül össze Brüsszelben. Ezt követheti az eurózóna felső vezetőinek csúcstalálkozója

A Guardian értesülése szerint a görög válság napirendre kerül a legerősebb feltörekvő országok, a BRICS (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) e heti csúcsértekezletén az oroszországi Ufában. Moszkva egyelőre nem foglalt állást a legutóbbi fejlemények nyomán Görögországgal kapcsolatban, ám elterjedtek hírek arról, hogy a BRICS esetleg tagjai közé invitálná Athént. Ez lehetővé tenné, hogy a görögök hitelt kérjenek a BRICS fejlesztési bankjától.