Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Európának idén is kijutott a "jóból": kezdődött a britek Brexit döntésével, folytatódott az olasz bankszektor ramaty állapotával és ősszel tovább folytathatja a sort Portugália, amelynek gazdasága a klinikai halál jeleit mutatja - írja a MarketWatch. Az elmúlt hetekben világossá vált, hogy a befektetők kezdenek elfordulni az országtól.

A tízéves kötvények hozama augusztus második felében a gyengülő kereslet miatt három százalékra ugrott, míg nem egészen egy évvel ezelőtt nem érte el a 2,3 százalékot. A kötvényhozamok emelkedése az ország finanszírozásával kapcsolatos megalapozott aggodalmakat tükrözi - véli Jack Allen, a londoni Capital Economics kutatóintézet elemzője.

Jöhet a bóvli

A kormány ugyan igyekszik betartani az EU költségvetési előírásait, ám a mikroszkopikus GDP-növekedés miatt - a második negyedévben mindössze 0,2 százalékkal araszolt előre a gazdaság - pénzzavarba kerülhet.

Ezért gyengülhet a befektetők bizalma abban, hogy képes lesz törleszteni az államadósságot. Így az adósság minden hitelminősítőnél a bóvli kategóriába kerülhet, s Portugália elvesztheti a jogát arra, hogy részt vegyen az Európai Központi Bank (ECB) kedvezményes kötvényprogramjában.

A portugál állampapírok a négy nagy hitelminősítő közül már csak a DBRS-nél vannak a befektetői kategóriában, márpedig az ECB szabályai szerint, csak azok az eurotagállamok juthatnak hozzá az ECB extrakedvezményes hiteléhez, amelyek legalább egy cégnél kidugják a fejüket a bóvli kategória mocsarából.

Jöhetnek a megszorítások

Ha az ország elveszti ezt a lehetőséget, akkor vélhetően az eurózóna biztonsági alapjához, az Európai Stabilitási Mechanizmushoz kell fordulnia, amely viszont visszakényszerítheti az országot a népszerűtlen gazdasági reformok útjára. Ezt a tavaly őszi parlamenti választásokon hatalomra került kisebbségi szocialista kormány hagyta el.

Az új vezetés emelte a minimálbért, növelte az állami ünnepnapok számát és visszafordított néhány további olyan intézkedést is, amelyek kellettek volna az ország pénzügyi helyzetének javításához.

Átkozott olajár

Emellett külső csapásként visszaesett a volt gyarmatra, Angolába irányuló export. A nyugat-afrikai ország olajexportjából fizet, ám ebből származó bevételei a fekete arany árának mélyrepülése miatt visszaestek. A hanyatlás 2014 közepén kezdődött, ám helyzet súlyosságát jelzi, hogy csak 2016-ban 42 százalékkal zsugorodhatott a portugál kivitel Angolába - derül ki a Fitch Ratings becsléséből.