Nagy kudarccal végződhetnek az olimpiai játékok, mivel továbbra sem állnak a rendelkezésükre azok a költségvetési pluszforrások, amelyek a biztonság megteremtéséhez és a versenyhelyszínek könnyű megközelítését biztosító metróvonal befejezéséhez kellenek - jelentette ki az AP-nek nyilatkozva Rio de Janeiro állam kormányzója, Francisco Dornelles.

A szövetségi állam 2,9 milliárd real (860 millió dollár, 249 milliárd forint, 9-10 futballstadion ára) rendkívüli pénzügyi támogatás átutalását ígérte a biztonság megerősítésére. Ebből egyebek mellett kifizethetnék a rendőrök hónapok óta elmaradt bérét.

Kifogy a benzin

Dornelles most az mondta, hogy a pénz nélkül a hét végén le fognak állni a rendőrjárőrök, mert nem lesz pénz benzinre az autóikba. Hogyan érezhetnék biztonságban magukat az emberek megfelelő védelem nélkül? - tette hozzá a költői kérdést. A kormányzó egyébként optimista az olimpiával kapcsolatban, de szerinte nem árt szembe nézni a realitásokkal.

Rio államot különösen kegyetlenül sújtotta a brazil gazdaság mélyrepülése. A GDP tavaly majdnem négy százalékkal zuhant. Az országnak ez a régiója erősen függ az olajbevételektől, ezért a fekete arany árzuhanása lyukat ütött a büdzséjén. A bajt súlyosbították a korábbi kormányok által adott adókedvezmények, amelyek tovább mérséklik a bevételeket.

Rabszolgamunka

Dornelles külön aggódik amiatt a metróvonal miatt, amely Rio de Janeiro város központját hivatott összekötni az olimpiai helyszínekkel. Ezt négy nappal az játékok kezdete előtt akarják átadni, ám kéne még egymilliárd real (290 millió dollár) a befejezéshez, ami szintén nem érkezett nem a központi kormánytól.

Biztonság és metró nélkül bukás lesz az olimpia - állapította meg a vezető, hozzátéve, hogy az állam egészségügyi ellátórendszere szerinte szintén "szerencsétlen" helyzetben van. Az a megoldás, hogy pénz híján nem fizetik ki az állami alkalmazottakat, a rabszolgamunka egyik formája - tette hozzá.

Belecsöppent

Dornelles 81 éves, a kormányzó helyettese volt, ám idén át kellett vennie az első számú vezető posztját, mert főnöke súlyos betegsége miatt lemondott. A pénzügyi krízis így az ölébe hullott, mint egy ketyegő bomba. A helyzetet teljes káosznak érzékeli. Már nyugdíjba akartam menni, csak azért vállaltam a kormányzó-helyettesi munkát, mert azt gondoltam nem jár sok munkával - árulja el titkát.

Rá fogják kenni

Rio de Janeiro város polgármestere, Eduardo Paes a múlt héten pr-offenzívát indított azzal az üzenettel, hogy a játékokkal minden rendben lesz. Igen fárasztó prezentáción igyekezett bizonyítani a hazai és a nemzetközi média képviselőinek, hogy az állami és a szövetségi állami befektetések minimális szerepet játszanak az olimpia megrendezésében. A cech nagyja a városra hárul, amely jó pénzügyi egészségnek örvend.

Dornellest megkérdezte az AP arról is, mit szól Paes állításaihoz. Nem indulok semmilyen további tisztségért a jövőben, így végül minden felelősséget rám kenhetnek, ha mégis kudarcba fullad az olimpia - foglalta össze véleményét.

Ez egy nagy WC

Mario Moscatelli, aki 20 éve dokumentálja a riói vizek brutális szennyezettségével kapcsolatos problémákat, abban bízott, hogy az olimpia miatt végre megoldják a hatóságok a problémát. Hét évük volt, ám szinte semmit sem csináltak, így továbbra is egy WC közepén élünk - mondta a cbsnews.com amerikai hírportálnak a vízre mutatva. A tisztítatlan szennyvíz továbbra is ömlik a szabadba, az az öböl, ahol a vitorlásversenyeket rendezik egy óriási szennyvízlevezető. A riói vizek vírustartalmuk miatt 1,7 milliószor veszélyesebbek, mint az USA strandjai.

Külön gondot okoz a szemét, amely tonnaszám úszik a vízben. Láttunk hajókat, amelyek nekimentek talán egy széknek vagy bárminek - panaszkodott ezzel kapcsolatban Arantza Gumucio chilei vitorlásolimpikon. Annál a sebességnél, amellyel ők hajóznak, ez nagyon komoly veszélyt jelent.

A brazil kormány azt ígérte, hogy nyolc víztisztító üzemet épít Rio szennyezett vizei mellé, de ebből csak egy készült el - mondja David Zee óceánkutató. A Guanabara-öbölbe ömlő szennyvíz 80 százalékának megtisztításáról volt szó, de csak nagyjából a felét kezelik.

A kormány azzal védekezik, hogy könnyű kritizálni, ám a szükséges beruházások nagyon sokba kerülnek. Emellett úgy látják, hogy az öböl felszíne, amelyen az olimpiai hajók siklanak majd, tiszta. Ha közelebbről szemügyre vesszük ezt a helyzet, aligha adhatunk igazat ennek az állításnak.