Ha Putyin kedveli Donald Trumpot, azt erőforrásnak tartom, nem kötelezettségnek - idézte a Bloomberg az USA hivatalba lépő elnökének megjegyzését. Ha visszaidézzük más amerikai és európai vezetők kapcsolatának alakulását az orosz államfővel, akkor arra a következtetésre juthatunk, hogy szinte biztosan újra kell majd gondolnia véleményét.

A világ első számú vezetői közül sokan megpróbáltak jó viszonyt kialakítani Putyinnal a szép haszon reményében, ám végül nem sok politikai osztalékot vehettek ki ebből a befektetésükből. Egyiküknek sem sikerült jobbá tenni az orosz vezetőt, aki igazán csak ellenfeleit - például Angela Merkel német kancellárt - tiszteli.

Az orosz üzleti elit tagjai gyorsan megtanulták Putyin hatalomra kerülése után, hogy a szolgálatkészség az egyetlen eszköz, amelynek segítségével megőrizhetik vagyonukat és társadalmi státusukat. A hírügynökség összeszedett néhány példát arra, hogyan alakult az orosz elnök viszonya vezetőtársaival.

Viktor Janukovics ukrán államfő

Putyin nyíltan támogatta az oroszbarátnak tartott Janukovicsot a 2004-es elnökválasztáson, amelyet papíron megnyert, ám a választási csalások miatt kirobbant őszi "narancsos forradalom" elsodorta a politikust. Moszkva segítségével 2010-ben végül hatalomra kerülhetett. Ezt követően kormánya jelentős anyagi támogatást kapott a Kremltől.

Janukovics ukrán elnökként megpróbált egyensúlyozni Oroszország és a Nyugat között, ám 2013 őszén orosz nyomásra visszalépet az uniós társulási megállapodás aláírásától. Ez elmérgesedő tüntetéssorozathoz vezetett, amibe 2014 elején belebukott. Jelenleg oroszországi emigrációban él.

Alekszander Lukasenko fehérorosz államfő

Lukasenko országa első számú szövetségesének vezetőjeként rendszeresen dicséri Putyint. Belorusszia csatlakozott a Moszkva vezette orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz, ami erősíti ezt a viszonyt. A belorusz vezető képes volt megtartani viszonylagos függetlenségét a Kremltől, miközben országa továbbra is alacsony áron kapja az energiahordozókat Oroszországtól, ami nélkül összeomlana szovjet rendszerű gazdasága.

Jelentős külpolitikai sikerként könyvelhette el, hogy 2015-ben közvetítő szerepet játszott az Ukrajnával kapcsolatos orosz-német-francia-ukrán tárgyalások lebonyolításában és a tűzszüneti megállapodás megkötésében. Az EU és Oroszország közé szorult Fehéroroszország élén sikeresen egyensúlyoz a két nagyhatalom között: országa mindkét féltől anyagi támogatásokat kap. Lukasenko 23 éve ül a hatalomban.

Nicolas Sarkozy volt francia államfő

Hatalomra kerülései elején, 2007-ben pragmatikus politikusként fényezte Putyint, akivel meg lehet találni a közös hangot a fontos nemzetközi kérdések rendezésében. Kettejük jó kapcsolatán is múlott, hogy a francia diplomácia kulcsszerepet játszhatott a grúz katonai konfliktus rendezésében, miután az orosz hadsereg - egy grúz támadásra reagálva - megszállta az országot. További eredmény, hogy néhány francia nagyvállalat megvetette a lábát Oroszországban, például a Renault irányítja a Ladát.

Sarkozy, aki ősszel kiesett a francia elnökségért folyó versenyből, az elmúlt években kifejezetten barátságosan viselkedett volt orosz kollégájával. Magánrendezvényeken közösen lépett fel vele. Utóda Francois Hollande azonban kénytelen volt lenyelni, hogy az ukrán válság miatt kútba esett egy nagy fegyverszállítási biznisz - két francia hadihajó eladása - a két ország között.

Angela Merkel német kancellár

Meg vagyok győződve arról, hogy kiterjeszthetjük országaink stratégiai partnerségét - mondta Angela Merkel 2006-ban, első megválasztása után. Ezt követően igyekezett jó üzleteket kötni Putyinnal, de el akarta kerülni azt a közeli viszonyt, amelyet elődje, Gerhard Schröder alakított ki orosz kollégájával. (Schröder távozása után szerepet vállalat a Gazprom vezetőségében.)

Merkel a sikerek között könyvelheti el, hogy megépült az Oroszországot és Németországot az Északi-tenger fenekén közvetlenül összekötő északi áramlat gázvezeték első csővezetéke. A jó gazdasági kapcsolatok csúcsán, 2013-ban a két ország külkereskedelmi forgalma kétszer akkora volt, mint a kancellár hatalomra kerülésének idején.

Egy évre rá, az ukrán válság idején Merkel már úgy érezte, hogy orosz kollégája becsapta. Ezért a Moszkva elleni uniós szankciók egyik legerősebb szószólója lett. A következő hónapokban azzal kell számolnia, hogy - hasonlóan az amerikai elnökválasztáshoz - a Kreml megpróbálja manipulálni a német parlamenti szavazást is.

George W. Bush, az USA volt elnöke

Első találkozásuk után, 2001 nyarán egyenes, megbízható, országa iránt mélyen elkötelezett vezetőként jellemezte Putyint. A Kreml együttműködött Washingtonnal az 1972-es rakétamegállapodás felülvizsgálatában és Putyin elsőként telefonált amerikai kollégájának a 2001. szeptember 11-ei New York-i terrortámadás után.

Megkeserítette Bush távozását a Fehér Házból a 2008. augusztusi grúz háború. Elveszhette az orosz vezetéssel kapcsolatos illúzióit, miután Moszkva a szomszédos kis ország megszállása mellett döntött.

Barack Obama, az USA leköszönő elnöke

Abban bízom, hogy a kölcsönös tiszteleten és egymás érdekeinek figyelembevételén alapuló, konstruktív viszonyt alakíthatunk ki, amely hozzájárul a két ország kapcsolatainak továbbfejlesztésén - mondta Obama 2009-ben beiktatása után másfél hónappal Oroszországgal kapcsolatban.

Az általa kezdeményezett "reset" politika eredményeként a két ország 2010-ben történelmi atomfegyver-ellenőrzési szerződést írt alá. Oroszország hozzájárult ahhoz, hogy területén át juttassanak el katonai ellátmányt az Afganisztáni hadszíntérre.

Putyin 2012-es új elnöki ciklusának megkezdése után romlani kezdett a felek viszonya. A mélypontot a Krím orosz bekebelezése jelentette 2014 márciusában. Moszkva 2015-ben felmondta az afganisztáni tranzitot és beavatkozott a szíriai polgárháborúba az USA támogatását élvező lázadók ellensége, Bassár el-Aszad elnök oldalán.

Az amerikai hírszerzés értesülései szerint az orosz titkosszolgálat Putyin tudtával manipulálta az amerikai elnökválasztást. Trump megválasztását segítették azzal, hogy Hillary Clinton számára kellemetlen bizalmas információkat loptak el és szivárogtattak ki a demokrata párt számítógépes rendszerének meghekkelésével.