Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fokozatos átállás értelmében a mai 30 évesek már készülhetnek arra, hogy csak 70 évesen szerzik meg a nyugdíjjogosultságot - írja a BBC alapján a lap. A választóvonal 1986. április elseje lenne, aki ennél később született, már biztosan később mehet nyugdíjba.

Létezik egy másik előterjesztés is, amely John Cridland kormánymegbízott nevéhez fűződik, s amely azt javasolja, hogy a 45 év alattiak kötelezően húzzanak le még egy munkásévet, és csak 68 évesen tehessék majd le a lantot.

Most még 65-66 évesen is nyugdíjba lehet menni, de ez a lehetőség kifutó rendszerben 2020-ig megszűnik. Cridland szerint a 68-as sem lenne a végső korhatár, azt egy évtizedenként lehetne emelni, de legfeljebb egy évvel. A korhatár előtti nyugdíjazások, a kivételezések viszont teljesen megszűnnének. Mindkét verzió legalább hatmillió dolgozót érint kedvezőtlenül.

E két változat közül kell döntenie májusig a brit törvényhozásnak. Bármelyiket választják is, a 70 éves általános és kötelező nyugdíjkorhatárt 2054-ig mindenképpen el kell érni - derül ki a kormány tb-háttérintézménye (GAD) számításaiból. A hetvenes verziónál azzal számoltak, hogy aki nyugdíjba megy, annak még átlagosan húsz éve lehet hátra, azaz közel 90 éves korukig még utalni kell nekik a nyugdíjat.

Nemcsak a korhatárnál, hanem a nyugdíjak megállapításánál is változások lesznek. A következő parlamenti ciklusban várhatóan megszüntetik a hármas szabályt, amely szerint a nyugdíjakat vagy az átlagos béremeléssel, vagy az inflációval, vagy fixen 2,5 százalékkal emelik attól függően, melyik közülük a legmagasabb érték. Ha a béremelésekhez igazítanák a korrekciót, akkor a nyugdíjkiadások a mai, GDP-arányosan 6,7 százalékról 5,9 százalékra csökkennének, igaz, csak 2066-ra - olvasható a Világgazdaságban.

A lengyelek emberbarát nyugdíjreformjáról és annak kudarcáról itt olvashat.