Az OPEC ugyan joggal ünnepli, hogy tagállamainak csütörtöki ülésén sikerült meghosszabbítani az Oroszországgal és több más a kartellen kívüli olajtermelő országgal kötött kitermeléskorlátozási megállapodást, három olyan kérdést hagyott nyitva, amelyek megkérdőjelezik az eddig viszonylag hatásosnak bizonyult együttműködés jövőjét - írtja a Bloomberg háttérelemzésében.

Meddig tart ki az egyezmény alapját adó együttműködés a két ősellenség, Szaúd-Arába és Oroszország között? A gyorsan bővülő amerikai olajapala-kitermelés megingatja-e az OPEC-országok elkötelezettségét saját olajbányászatuk korlátozása mellett? És a legnagyobb nyitott kérdés: mit tervez az OPEC hosszabb távon?

Márciusig látnak előre

A Bécsben aláírt megállapodás alapján jövő márciusig tarják a jelenlegi kitermelési szintet, ám ha utána ismét szabad lesz a pálya, akkor visszatérhet a 2014 közepe és 2016 vége közötti időszak, amikor a túlkínálat 30 dollár/hordóra szorította le a nyersolaj árát.

Az aggaszt, hogy az OPEC-tanácskozás nem mondott semmit arról, mit fognak csinálni az egyezség lejárta után - fogalmazott Ebele Kemery, a JP Morgan Asset Management energiaipari befektetésekkel foglalkozó részlegének feje. A jelenlegi folyamatok alapján 2018-ban visszatérhet a jelentős olajfelesleg időszaka. Az OPEC és barátai árstabilitásról beszélnek, de ehhez látnunk kéne, hogy akarják folytatni vagy lezárni a jelenlegi játszmájukat.

Zuhanás

A szakértő általános piaci véleményt fogalmazott meg, amit az olajár durva csökkenése jelez. Az egyezség ellenére öt százalékkal, hordónként 51 dollár közelébe zuhant a fekete arany ára, ami majdnem teljesen elmosta azt a nyereségét, amelyt azután szerzett, hogy Szaúd-Arábia és Oroszország a múlt héten jelezte: folytatni kívánják a kitermelés korlátozását.

Pedig a dolgok nemrégiben még jól alakultak. A kéttucatnyi olajtermelő ország részvételével tető alá hozott kitermeléskorlátozási egyezmény hatására az idei árak jóval az egy évvel korábbiak fölött alakulnak. Roger Diwan, az IHS Markit Ltd. elemzője arra számít, hogy az árak a belátható jövőben hordónként 50-60 dollár között maradnak.

Jön 2018

Eddig akár történelminek is nevezhető összhang alakult ki az egymás egyébként nem szívelő szaúdiak és oroszok között, ám az elemzők már 2018-ra gondolnak. Vlagyimir Putyin elnök úgy vélheti, hogy az olajbányászatra előkészített mezőket nem kéne tartalékban tartani 2018-ban és 2019-ben.

Az állami tulajdonú Rosznyefty nagy pénzeket fektetett be ezeknek az új mezőknek a feltárásába, amelyeket nem tud visszaszerezni, ha a kitermeléskorlátozási megállapodás érvényben marad - figyelmeztet Roland Smith, a Citigroup vezető elemzője. Egy ponton úgy gondolhatják, hogy eljött az idő piaci pozíciójuk javítására.

És persze ott vannak az amerikai olajpalacégek, amelyek az egyezménynek köszönhető 50-60 dolláros áron nyereséggel adhatnak túl termékükön, ezért folytatják kitermelésük bővítését. A Wood MacKenzie tanácsadó cég szerint a világ olajtartalékai 2018 első negyedében napi 600 ezer hordóval fognak nőni, majd az ezt követő negyedévekben napi 500 ezer hordóval.

Rossz üzenet

Az OPEC az lemúlt két évben hol a piaci szabályozás szabadon engedése, hol a piaci kínálat korlátozása mellett volt. Az szaúdi olajminiszter márciusban például arról beszélt egy konferencián, hogy országa korlátozott ideig akarja visszafogni olajkínálatát, addig, amíg helyreáll a piaci egyensúly. Utána hagynák, hogy a piac szabályozza az árakat és a kitermelést.

Pontosan ez az, amitől sok befektető tart, ráadásul a szaúdi vezető csütörtökön még rá is tett egy lapáttal bizonytalanságot szülő kijelentései sorára. Azt mondta a Bloombergnek, hogy a jelenlegi együttműködés nem strukturális beavatkozás az olajpiacon.

Régi trükk

A miniszter elismételte ugyanakkor céljukat, miszerint az év végére le akarják szorítani a világ olajtartalékait az ötéves átlag szintjére. "Bármire" készek a piaci egyensúly biztosítása érdekében. Ez szép, de nem mond semmit arról, mit terveznek 2018 márciusa utánra.

Gary Ross, a PIRA Energy Group olajpiaci stratégája úgy gondolja, lehet, hogy nincs is erre szükség. Az OPEC-tagállamok végül is visszatérhetnek régi jól bevált módszerükhöz: elkezdhetnek csalni. Titokban átléphetik kitermelési kvótáikat.