Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két héttel ezelőtt még csupán az ANZ bank elemzői ismételték el a figyelmeztetést, miszerint irtózatos ingatlanbuborék fúvódik fel a kínai ingatlanpiacon - számos szakértő kongatja ez ügyben a vészharangot egy ideje -, ám csütörtökön már az ország egyik leggazdagabb embere Vang Csien-lin is csatlakozott az aggódók közé. Az ingatlanbizniszben meggazdagodott milliárdost a Business Insider idézte.

Nem ciklus, hanem lufi

Az ANZ a lakáshitelek elképesztő növekedésére alapozza állítását. Nem egyszerűen egy ciklikus emelkedésről van szó, hanem lufifújásról - hangsúlyozzák.

Az új jelzáloghitelek folyósítása 112 százalékkal bővült 2016 első felében az egy évvel korábbihoz képest, amivel elérte az összes hitel 32 százalékát. Jelenleg 16,9 ezer milliárd jüan (2,53 ezer milliárd dollár) ilyen hitel van a piacon, és ennek közel negyedét az elmúlt 12 hónapban vették fel az ügyfelek.

A lakáseladások majdnem 32 százalékkal növekedtek egy év alatt, és a Reuters idézte Vangot, aki szerint négy-öt évre való eladatlan lakásállomány halmozódott fel a kínai városokban. A vásárlások növekedése elvileg ennek a tartaléknak a zsugorodásával járhatna, ám az a gond, hogy az emberek többsége a nagyvárosokban keres otthont magának, így a kisebb városokban nem mennek el a kész új lakások.

A legnagyobb

A kínai ingatlanmágnás - akinek vagyonát 32,1 milliárd dollárra (ez megközelíti az éves magyar GDP negyedét) becsüli a Bloomberg - az ország legnagyobb ingatlanfejlesztő cége, a Dalian Wanda Group tulajdonosa, úgyhogy a lehető legközelebbről ismeri a kínai lakáspiacot. Ennek tükrében úgy látja, hogy a történelem legnagyobb hitelezési buboréka fúvódott fel a kínai ingatlanpiacon.

Nem megy

A pekingi vezetés "se vele, se nélküle" viszonyban van az ingatlanágazattal. Azt szeretik, hogy erősíti a gazdasági növekedést, de azt már nem, hogy egy gazdasági összeomlás kiindulópontja lehet.

Ennek szellemében nemrégiben próbálták hűteni a nagyvárosok túlfűtötté vált lakáspiacát: korlátozták a lakáseladásokat és büntetést helyeztek kilátásba azoknak az ingatlanközvetítőknek, akik túl erőlejes reklámozzák az új otthonhoz jutás lehetőségét. Ez azonban a növekedési adatokból jól láthatóan nem hozott eredményt.

Wishful thinking?

Az üzletember az eladatlan lakásállomány leépítésével látja a túlzott kereslet levezetésének békés módját, ám tisztában van azzal, hogy ehhez az kellene, hogy a kisebb városokban nagyobb legyen a kereslet, mint a nagyobbakban.

A gond az, hogy a gazdaság visszaesése még nem érte el a mélypontját - fejtegette. Ha túl gyorsan leépítjük a kint lévő hitelállományt, azzal csak tovább fékezzük a gazdaságot. Ezért várni kell addig, amíg a többi ágazat magához tér, és elindul a fellendülés. Ekkor jön el az a pillanat, amikor mérsékelhetjük az emberek eladósodottságát. Kérdés persze, hogy a buborék kitart-e addig.

Előrelátás

Vang mindenesetre nem várja meg, hogy kedvenc ágazatának esetleges bedőlése maga alá temesse a vagyonát. Fokozatosan átteszi tevékenysége súlypontját az ingatlanüzletről a szórakoztatóiparra és az idegenforgalomra.

Megvásárolta az AMC Cinema Chaint már 2012-ben, majd a Legendary Entertainmentet néhány hónappal ezelőtt. Jelenleg tárgyal a Dick Clark Productions felvásárlásáról, amely a Golden Globe-díjátadókat szervezi