Még az előválasztási csatározások során Donald Trump ingatlanmágnás, aki akkor még csak aspirált arra, hogy a Republikánus Párt elnökjelöltje legyen, határozott kijelentést tett szavazóbázisával kapcsolatban. Eszerint törzstámogatói akkor sem fordulnának szembe vele, ha New Yorkban fényes nappal lelőne egy embert.

A közvélemény-kutatások eddig alátámasztották ezt az állítást, hiszen jelentős hátránya ellenére tartotta 40 százalék feletti támogatottságát. Ennek azonban vége szakadhat, ha lehet hinni a legfrissebb fókuszcsoportos felmérésnek, amelyet Frank Luntz, egy veterán republikánus közvélemény-kutató szervezett meg és a CBS tévécsatorna közvetített.

Rettenetes

A beszélgetésből, amelyen el nem kötelezett pennsylvaniai szavazók vettek részt, az derült ki, hogy még azoknak is erős kétségeik támadtak vele szemben, akik korábban úgy gondolták, hogy rá szavaznának, vagy legalábbis fontolgatták ez.

Kétségbeejtő eredmény hozott az a kérdés, amelyben a csoport moderátora arra kérte a résztvevőket, hogy jellemezzék egy szóval Donald Trumpot. A válaszok majdnem mindegyike negatív volt: kiszámíthatatlan, nevetséges, lobbanékony, durva, arrogáns, gyerekesen önimádó, egoista. Ha egy magánember ilyen jelzőket kap, az kellemetlen, egy elnökjelölt esetén azonban rettenetes ez az eredmény.

Őrült

A csoport hat tagja azt mondta, hogy korábban támogatta Trumpot, míg a résztvevők közel fele az egy éve tartó kampány legalább egy pontján fontolgatta, hogy rá adja a voksát. Az egyik csoporttag azt mondta, hogy a listáján első helyen szerepelt Trump, de a jelölt felháborítóvá vált, és most már nem zárja ki, hogy az ingatlanmágnás gondolkodás nélkül beszél.

Egy másik résztvevő, aki korábban a demokraták pártján állt, de a mostani elnökválasztási előcsatározásokban Trumpot támogatta, úgy látja, hogy a republikánus jelölt őrült módjára viselkedik. Erre reagálva egy további csoporttag azt mondta, hogy szerinte az ingatlanmágnás nem őrült, csak éppen úgy viselkedik, mint egy 12 éves gyerek.

Gyerekes

Amikor a kampány indult, sokak frusztrációjának hangot adott azzal kapcsolatban, ahogy a kormány működik, pontosabban nem működik, de azóta megváltozott a helyzet - folytatta az előbbi hozzászóló. Most olyan mint egy 12 éves gyerek, minden nyilatkozatában megváltoztatja a véleményét a korábbihoz képest.

A fókuszcsoport egyik résztvevője szerint Trump jól tenné, ha kevésbé figyelne arra, milyen megjegyzésekkel tud bekerülni a médiába. Ezzel sokan egyetértettek. Úgy vélik, hogy több figyelmet kellene fordítania az ország ügyeire, mint arra, hogy sokkolja az embereket a kijelentéseivel. Ha ezt a fordulatot képes lenne végrehajtani, akkor a csoport több tagja újra megfontolná, hogy rá szavazzon.

Trumpdemort

Az utolsó republikánus elnök, George W. Bush kormányának újabb tagja jelentette ki, hogy Hillary Clintonra a demokraták jelöltjére fog szavazni - jelentette az MTI. James K. Glassman jelenleg a Bush Intézet alapító igazgatója, korábban külügyi államtitkár volt Bush kormányában. Szerinte Clinton tapasztalt, karakteres és van értékrendje - éppen ilyen elnök kell Amerikának.

Egy ismert pszichológiai teszt szerint Trump rosszabb (mert magasabb pontszámot kapott), mint Hitler, Clinton pedig Napóleon és Néró római császár között található. Trump jobban tudja befolyásolni az embereket Hitlernél és vakmerőbb, azonban empatikusabb a náci vezérnél és kevésbé egocentrikus. Clinton Nérónal egocentrikusabb. A teszt egyébként nem mutatja meg, hogy valaki pszichopata-e vagy sem, az erős személyiségű jó emberek is magas pontszámot érnek el.

Egy további "teszt" szerint minél több Harry Pottert olvasott valaki, annál ellenszenvesebbnek tartja Trumpdemortot. A demokraták és a republikánusok támogatói, illetve a függetlenek körében nagyjából azonos az aránya a Harry Potter-rajongóknak.