Idén több mint félmillió külföldről behozott használt gépkocsit fognak forgalomba helyezni Romániában, míg az új autók száma ennek egyötöde lesz - nyilatkozta Gabriel Sicoe, a Román Gépkocsigyártók Egyesületének (ACAROM) új elnöke a Maszol tudósítása szerint.

A szakember elmondta, hogy becsléseik szerint a 2016-ban 300 ezer használt gépkocsi került az utakra, ez növekszik nem kevéssel 2017-ben. Eközben a "rendes" szalonokból eladott új autók száma aligha fogja meghaladni a százezret - az elmúlt évben 130 ezer új autót értékesítettek Romániában.

Gabriel Sicoe szerint a piaci egyensúly javítása érdekében támogatni kellene az új gépkocsik vásárlását és korlátozni a használtautó-behozatalt. Az utóbbiból ugyanis a román állam szinte semmit sem profitál.

A külföldről behozott, majd forgalomba helyezett új autók után mintegy 3000 eurót kasszíroz a költségvetés áfa és jövedelemadó formájában. Egy Romániában gyártott új gépkocsiért esetén 3500 euró ez az összeg. Egy természetes személy által behozott használt autóval kapcsolatban csak közvetett bevételek keletkeznek a forgalomba helyezés költségei nyomán.

Mi a helyzet itthon?

Tavaly Magyarországon 142 ezer használt autót helyeztek forgalomba Magyarországon, ezek átlagéletkora 11 évnél is magasabb. Ez a behozatali szám 16 százalékkal több, mint 2015-ben és volumenében jóval meghaladja a 96,5 ezres újautó-piacot.

A használtautó-import adminisztratív korlátozása itthon is felmerült. Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) elnöke korábban azt mondta: olyan adórendszert kellene alkotni, amely egyrészt a fiatalabb autókra vet ki alacsonyabb adót, másrészt figyelembe veszi a környezetvédelmi szempontokat.