Angela Merkel kijelentette, hogy nyitott arra a javaslatra, amely szerint közös költségvetést kellene bevezetni az eurózónában, és azt egy közös pénzügyminiszter gondjaira kellene bízni - derül ki a Financial Times tudósításából. A kancellár az egyik legfontosabb német ipari szakmai szövetség, a BDI konferenciáján szólalt fel.

Kijelentésével feltételesen támogatta Emmanuel Macron francia államfő terveit a közös európai valutát használó országok integrációjának szorosabbra fonására. Merkel az Európai Unió szintjén is erősebb egységet akar. Ennek az igényének a hét elején elindult brexittárgyalások kapcsán adott hangot.

Van itt egy kockázat

A Nagy-Britanniával folytatott kilépési tárgyalások magukban foglalják a kockázatot, hogy az EU nem fordít megfelelő figyelmet a saját jövőjére. Maradjunk együtt, ne szakadjunk el egymástól! - foglalta össze véleményét.

Ezzel burkoltan üzent azoknak a politikusoknak, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, akik szerint az EU túlterjeszkedik eredeti keretein a nemzetállamok rovására. Macron például a radikális jobboldali Marine Le Pennel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel együtt emlegette Orbánt.

Óvatosan

A kancellár világossá tette, hogy szerinte az EU nem tud előrelépni ezen az úton, ha az ehhez szükséges feltételek nem állnak össze, azaz ha a rosszul próbálkoznak az integráció erősítésével. Ezzel arra az ismert aggályra célzott, miszerint a közös költségvetésből végső soron a déli eurótagállamok buta költekezését finanszíroznák a német adófizetők pénzén. Ezt hangsúlyozta azzal is, hogy kijelentette: a közös büdzsé forrásait "ésszerű célokra" kell majd fordítani.

Brexithatás

Reagált a német vállalatok aggodalmaira a brexit miatt. Kijelentette, hogy a válási tárgyalásokon nem engednek a három szabadság - az áruk, a tőke és a munkaerő szabad áramlása - teljesítéséből, azaz a szigetország csak akkor maradhat az egységes európai piac része, ha ezek teljesítését hiánytalanul vállalja.

Az Egyesült Királyság Németország legnagyobb exportpiaca az USA és Franciaország után. Tavaly 3,5 százalékkal esett a német vállalatok oda irányuló kivitele, főként a brexitről döntő június 23-ai népszavazás után. Ezt ellensúlyozza ugyanakkor a globális exportpiacok bővülése.

Trump

Merkel igyekezett megnyugtatni a német cégvezetőket, hogy mindent el fog követni a globális szabadkereskedelem védelmében, ám nem lesz könnyű dolga az új amerikai adminisztrációval. A világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20, amelynek soros elnöki tisztét jelenleg Németország tölti be, a jövő hónapban tartja csúcstalálkozóját.

Minden tőlünk telhetőt el fogunk követni annak érdekében, hogy a lehető legátfogóbb megállapodást kössünk - fejtegette. Ismerve az új amerikai vezetést ez nem lesz könnyű, ám ennek ellenére próbálkoznunk kell. A kancellár támogatja az USA és az EU közti szabadkereskedelmi megállapodás megkötését is, ám ez szembe megy Donald Trump amerikai elnök America First! politikájával.