A német Szövetségi Statisztikai Hivatal pénteken megjelent adatai szerint a történelem során első ízben Kína lett Németország legfontosabb kereskedelmi partnere 2016-ban. A Reuters CNBC által idézett beszámolója szerint az Egyesült Államok a korábbi első helyről a harmadikra csúszott, Francaiország a második.

A német külkereskedelmi forgalom Kínával szemben 170 milliárd euróra emelkedett. A fejleményt valószínűleg örömmel fogadhatja a német kormányzat, amely fontos feladatának tekinti a globális szabadkereskedelem megőrzését azután, hogy Donald Trump amerikai elnök extra terhekkel sújtaná az Egyesült Államokban az importot és kereskedelmi ügyekért felelős tanácsadója megvádolta Németországot, amely szerinte a gyenge eurót használja fel exportja támogatására - írja a hírügynökség.

Sigmar Gabriel helyettes német kancellár korábban úgy vélte, az Európai Uniónak Ázsia irányában kellene újradefiniálnia gazdaságpolitikáját ha a Trump kormányzat protekcionista útra lép.

Az új amerikai elnök protekcionista terveit figyelembe véve arra lehet számítani, hogy a Németország és Kína közötti kereskedelmi kapcsolatok tovább fognak erősödni - kommentálta az adatokat a BGA német kereskedelmi szövetség.

A második legfontosabb kereskedelmi partner tavaly továbbra is Franciaország maradt 167 milliárd eurós forgalommal, az Egyesült Államok 165 milliárd euróval a harmadik helyre szorult vissza.

Az Egyesült Államok 2015-ben vált a németek legfontosabb kereskedelmi partnerévé, 1961 óta akkor első ízben vette el az első helyet Franciaországtól, köszönhetően a gyenge eurónak és az amerikai gazdaság fellendülésének.

Eközben a német Kelet-Európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottsága bejelentette, várakozásaik szerint az Oroszországba irányuló német export 5 százalékkal növekedhet idén. Ez lenne az első olyan év a szankciók bevezetése óta, amikor nőne az oda irányuló német export.

Ha csak az exportszámokat nézzük, akkor a német termékeknek továbbra is az Egyesült Államok maradt a legfontosabb felvevőpiaca. Német termékeket összesen 107 milliárd euró értékben exportáltak tavaly az USA-ba. Az exportpiacok közül a második legnagyobb Franciaország 101 milliárd euróval, Nagy-Britannia 86 milliárd euróval a harmadik. Németországnak egyébként Nagy-Britanniával szemben a legmagasabb a kereskedelmi többlete, több, mint 50 milliárd euró. Második helyen az Egyesült Államok áll 49 milliárd euróval.

Ez azt jelenti, hogy a hatalmas, 252,9 milliárd eurós tavalyi német külkereskedelmi többlet 40 százaléka az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával meglévő kereskedelmi kapcsolatoknak volt tavaly köszönhető.