Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európaiak azért fordulnak szembe az Európai Unióval, mert képmutató - mondta egyebek mellett a bigissue.com hírportálnak nyilatkozva Jánisz Varufakisz közgazdász egyetemi professzor. Az EU vezetésének vannak jogai arra, hogy beavatkozzon a szuverén uniós tagállamok ügyeibe, ám ezzel önkényesen él - tette hozzá a radikális baloldali értelmiségi, ami pénzügyminiszterként tagja volt annak a kormánynak, amely egy éve a Grexit széléig vezette Görögországot.

A mizantrópoknak szabad?

Amikor az EU vezetői úgy látják jónak, akkor Brüsszel kész úgy élni a tagállamokkal szembeni hatalmával, hogy az felér egy invázióval. Ez történt tavaly Görögország esetén, amelynek bankrendszerét gyakorlatilag megbénították.

A görög hadsereg az 1967-es puccs idején tankokat használt a legitim kormány megdöntésére, míg az EU 2015-ben a bankokat használta fel ehhez, amikor megtagadta a görög pénzintézetek finanszírozását. Semmi sem alkalmasabb egy ország megbénítására, mint a bankok lefagyasztása.

Máskor viszont megengedhetetlenül elnéző az EU - véli Varufakisz. Amikor olyan országok, mint Lengyelország, Magyarország vagy Románia nyilvánvalóan "mizantróp", azaz embergyűlölő intézkedéseket hoznak, akkor nem olyan fontos, hogy éljen beavatkozási jogával.

Baj lesz

Bármilyen közösség vezetősége, amely ilyen feltűnően mellőzi a következetességet, számíthat rá, hogy a közösség tagjai szembe fordulnak vele - véli Varufakisz. És ezt olyan valakiként mondja, aki nem akarja az EU felbomlását. Ugyanakkor úgy látja, hogy egyre nehezebb meggyőzni az embereket az unió hasznosságáról, arról, hogy nem szabadna hagyniuk, hogy ellenfelei elpusztítsák az EU-t.

Megpróbálta

Jánusz Varufakisz tagja volt a 2015 januárjában hatalomra került radikális baloldali athéni kormánynak, amely a további megszorítások helyett adósságelengedéssel akarta kihúzni Görögországot a válságból.

Az eurótagállamok nem voltak vevők az ötletre annak ellenére, hogy mindenki tudja, hogy az ország tartozásai visszafizethetetlenek és a 25 (a fiatalok körében 40) százalékos munkanélküliség beláthatatlan következményekhez vezethet.

Varufakisz lemondott, miután az Európai Központi Bank júniusban felfüggesztette a görög pénzintézetek hitelezését, s emiatt pénzfelvételi és -átutalási korlátozásokat kellett bevezetni. A görög kormány csak újabb megszorítások elfogadása árán tudott az ország működését biztosító hitelhez jutni az eurózóna többi államától. Ehhez a váltáshoz ősszel rendkívüli parlamenti választáson szerzett felhatalmazást.

Remain, de másként

A brit népszavazás idején teljes szívvel kampányolt a Remain mellett, ám úgy véli, hogy a maradás legnagyobb ellenfelei a Remain-kampány arcai, David Cameron jelenlegi és Tony Blair volt miniszterelnökök, és a hozzájuk hasonlóak voltak, akik riogatták az embereket.

A görög professzor nem hiszi, hogy a Brexit azt a gazdasági összeomlást hozza, amit a félelemkampány hívei jósoltak. Emellett szerinte megalapozott a Leave híveinek érve, miszerint az EU a bürokraták önfenntartó hadseregét és az intézmények rettentő építményét hozta létre, amelyek útjában állnak a demokráciának.

Miért nem jó a Brexit?

Két ok miatt ellenezte mégis a Brexitet. Az egyik az, hogy a kilépés gyakorlatilag lehetetlen. Az egységes európai piac nem pusztán egy szabadpiac, hanem közös technológiai és jogi standardokat érvényesítő intézmény, amelybe a benne részt vevő gazdaságok bele vannak ragadva.

Brüsszel feladata, hogy garantálja a jogi, környezetvédelmi, technikai standardok érvényesítését, ezért ha a britek bent akarnak maradni az egységes piacon - márpedig a Leave hívei is ezzel kampányoltak -, akkor hiába lépnek ki az EU-ból jogilag, gyakorlatilag benne maradnak. Kívülről viszont nem szólhatnak bele az uniós döntéshozatalba, csak vonatkoznak rájuk is az új szabályok.

Varufakisz másik érve a brit kiválás ellen az, hogy felgyorsítja az unió politikai szétzilálódását, ami tovább mélyíti az európai gazdaság válságát. És ez a folyamat az vissza fog hatni Nagy-Britanniára is, amely akár depresszióba süllyedhet, ha bent van az EU-ban, ha nem.

Belülről átszabni

Ezért a radikális baloldali professzor szerint a Brexitnek nincs semmilyen haszna senki számára. Ugyanakkor óriási költségei lesznek: Európa gusztustalan, brutális hellyé válhat, a szigetországban pedig olyan folyamatok indulhatnak meg, amilyeneket senki sem akart.

Varufakisz üzenete az európai polgárokhoz ezért az, hogy maradjanak bent az EU-ban és harcoljanak annak elitje ellen. Ez az egyetlen esélyük.

Az EU szétesése a kontinens észak-déli és kelet-nyugati megosztottságának elmélyülését hozná, miden egyes országban milliós munkanélküliséggel és inflációval. Az európai gazdaság a stagfláció állapotába merevedne, amelyben a magas munkanélküliség és infláció a nulla növekedéssel párosul.