Belgium nem tudja aláírni az EU és Kanada szabadkereskedelmi egyezményét (CETA), mivel egyik tartománya, a francia ajkú Vallónia parlamentje nem adta hozzájárulását ehhez - jelentette be Charles Michel belga miniszterelnök a BBC tudósítása szerint. A kormány és a régió vezetőségének ez ügyben folytatott tárgyalásai elakadtak.

Előzőleg Donald Tusk az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke is arra kérte a Michelt, hogy még hétfőn tisztázza: van-e lehetőség a kompromisszumra. Az uniós vezetés egyebek mellett a befektetővédelem terén kínált engedményeket a vallon politikusoknak.

Elmarad a ceremónia

A CETA az EU történetének legambiciózusabb szabadkereskedelmi megállapodása, amelynek érvénybe lépéséhez szükség van mind a 28 tagállam egyetértésére. Belgiumban ezen belül minden régiónak rá kell bólintania az egyezményre.

Elemzők szerint a CETA elakadása arra utal, hogy az USA-val kötendő hasonló megállapodást (TTIP) még nehezebb lenne lenyomni a tagállamok torkán, sőt ezzel elveszhet a Brexit utáni brit-EU kereskedelmi kapcsolatok egyik lehetséges modellje.

A belga jóváhagyás hiánya miatt várhatóan nem tudják megtartani a csütörtökre tervezett EU-kanadai csúcstalálkozót, amelyen ünnepélyes keretek közt aláírták volna a CETA-t