Az olajtőzsdék egyik legnagyobb medvéje - azaz az árak csökkenésére játszó befejtetője - nem ijedt meg attól, hogy a hét elején hirtelen megugrott a fekete arany ára - írja a Financial Times. Pedig méretes növekedésről volt szó: három kereskedési forduló alatt negyedével drágult az olaj. A saját neve alatt futó hedge fundot irányító Pierre Andurand úgy véli, hogy kollégái túlreagáltak bizonyos híreket.

A piaci túlkínálat kitart 2016-ban és 2017-ben is - jelentette ki a menedzser, aki 2008-ban megjósolta az olajár elszállását (július közepén 147 dollár/hordón tetőzött a WTI), majd ezt követő összeomlását (november elejére 60 dollár alá esett az ár). Az alacsony áraknak hosszabb ideig érvényesülniük kell ahhoz, hogy kialakuljon az új piaci egyensúly. Nincs gyors megoldás - véli a szakember.

Brutális hozamok

Hedge fundja, az Andurand Capital idén eddig 10,3 százalékos hozamot hozott befektetőinek a vagyonkezelési díjak levonása előtt - ezek nélkül is 6,5 százalékos pluszt könyvelhetnek el az ügyfelek nyolc hónap alatt. Csak augusztusban 2,5 százalékkal hízott az alap vagyona, annak ellenére, hogy 27-e és 31-e között 27 százalékkal ugrott meg az olajár.

Az emelkedés nem tartott sokáig: kedden már ismét 50 dollár/hordó alatt tanyázott a Brent. Ezt a kínai feldolgozóipar zsugorodásáról érkező adat idézte elő, mivel a befektetők immáron biztosak benne, hogy a világ második legnagyobb gazdasága veszít a lendületéből. A tőketársaság egyébként tavaly 51 százalékos hozamot biztosított ügyfeleinek a vagyonkezelési díjak levonása előtt.

Magukat ismétlik

Andurand szerint semmi új nem volt az OPEC hétfői bejelentésében, amelyet a kereskedők jó része úgy értelmezett, hogy az olajkartell össze akar fogni a szervezetén kívüli termelőkkel az árak feltornászása érdekében. Ugyanez a helyzet az amerikai kormány energiahivatalának (EIA) jelentésével, amely az USA kitermelésének április és június közötti csökkenéséről szólt.

Számítottunk arra, hogy az Egyesült Államokban áprilisban tetőzik az olajkitermelés, mivel az alacsony árak mellett romlik a drágán működő olajpalakutak hatékonysága - fejtegeti a guru. Ugyanakkor nem várják, hogy a kitermelés tovább zuhanjon, legfeljebb napi 200 ezer hordós lemorzsolódás várható. Ez viszont nem elegendő az új piaci egyensúly kialakításához. Ehhez más országokban is zsugorodnia kellene a kitermelésnek.

25 dollár

Andurand figyelmét természetesen nem kerülte el, hogy a nagy olajvállalatok visszafogták beruházásaikat az alacsony olajár miatt, ami hosszabb távon végül mégiscsak mérsékelheti az olajkínálatot. Erre azonban nem számít 2019 előtt. Ami a közeljövőt illeti, szerinte az amerikai WTI szabvány ára még idén 25 dollárig eshet. Ez tovább nyomhatja le a benzin árát is, hiszen 20 dollárral van a jelenlegi ár alatt.

Kép: MTI

A következő két évben hordónként 25-50 dollár közötti olajárat vár. Ha a WTI megközelíti az 50 dollárt, és az az érzés keletkezik a befektetőkben, hogy ez tartósan így maradhat, akkor újra bővülhet az olajkitermelés az USA-ban, mégpedig viszonylag nagy lendülettel.