Az idősebbek még emlékeznek a felhúzhatós ébresztőórák irtózatos hangjára. Ezek a szerkezetek ijesztő csöngésükkel az álomból egyből szívinfarktus közeli helyzetbe hozták reggelenként az embereket. E helyzeten valamit javítottak a digitális órák, amelyek hangja legalább lecsavarható, ám az embereknek az a túlnyomó többsége, aki gyűlöli a korai kelést az ébresztőóra hangjára, nem lett ettől boldogabb.

A 18 éves Guillaume Rolland azonban megelégelte ezt a helyzetet - derül ki a CNBC cikkéből. Olyan találmánnyal állt elő, amely egy csapásra ötvözheti a kellemest a hasznossal, élvezetté varázsolhatja a reggeli ébredést. Az ifjú feltaláló megalkotta a szaggal ébresztő készüléket. A terméket a SensorWake nevű vállalat próbálja értékesíteni azzal a reklámszlogennel, hogy a világ elsző szagébresztőjét kínálják a potenciális vásárlóknak.

Illatorgia

Az ötlet egyszerű: az ébresztőóra nagyságú készülékbe a kiválasztott szagot kibocsátó kapszulát kell elhelyezni, amelynek illatanyaga a megadott időben felszabadul. Egyelőre 12 szag rendelhető az őszibaracktól a croissanton át a mentolig, de az anyagi siker szerelmesei rendelhetnek dollárszagot árasztó kapszulát is. Az illatok minőségét, azaz élethűségét azzal igyekeznek garantálni, hogy együttműködnek a svájci Givaudan parfümgyártó óriással.

A SensorWake a praktikus szempontokra is ügyelt. A készülékébe helyezett kapszulát ellátják egy RFID chippel, amelynek segítségével a termék digitális kijelzőjéről leolvasható, hogy hány alkalomra elegendő parfüm van még az szagébresztőben. A biztonság kedvéért része a terméknek egy hagyományos hangjelző is, amely akkor kapcsol be, ha az álomszuszék a szag felszabadulása után három perccel még nem kapcsolta ki az ébresztőt. A cég állítása szerint 100 esetből 99-ben két percen belül működött az ébresztésük.

Viszik, mint a cukrot

A szagébresztőt a Kickstarter internetes pénzgyűjtő site-on keresztül terjesztik. Aki ezen megrendeli novembertől számíthat szagébresztője szállítására. A termék ára 109 euró (33 ezer forint). A szerdán indult forrásgyűjtésben öt óra alatt több mint 20 ezer eurónyi megrendelést szedtek össze. Céljuk az, hogy 35 nap alatt elérjék az 50 ezer eurót, ám a Rolland biztos benne, hogy ezt messze túlteljesítik.

Aki mindezek alapján kételkedik, az jó, ha tudja, hogy a szagébresztő simán megkapta a szabadalmi védettséget és a Google Science Fair tavalyi rendezvényén beválasztották aközé a 15 találmány közé, amely "meg tudja változtatni a világot".