A londoni Brent árfolyama hordónként egy dollárral, bőven 58 dollár alá, az észak-amerikai WTI szabványé 50 centtel, 52 dollár alá süllyedt kedden, miután a héten iráni delegáció tárgyal Pekingben az olajszállítások növeléséről - jelentette a Reuters. Kína az iráni olaj legnagyobb vásárlója. Az pekingi vezetést az ENSZ égisze alatt bevezetett korlátozások sem tartották vissza attól, hogy üzleteljen Teheránnal. Az iráni olajkivitel fele 2012 óta Kínában talál gazdára.

Nyomást gyakorol a fekete arany árára a Goldman Sachs bankáz jelentése is, amely szerint hónapokig alacsonyan kell maradnia az árnak ahhoz, hogy az USA-ban visszaessen az olajkitermelés. A Goldman szakértői arra számítanak, hogy az Egyesült Államokban áprilisban érhetik el maximumukat az olajtartalékok, majd május és szeptember között a nyári csúcsfogyasztás miatt napi 350 ezer hordóval visszaeshetnek a készletek. A WTI árfolyama hátszelet kaphat attól, hogy egyes finomítói kapacitásokat a karbantartás után ismét beizzítanak, ami növelni fogja a nyersolaj iránti keresletet.

Libikóka

Emiatt úgy vélik, hogy a következő hónapokra adott 40 dollár/hordós előrejelzésüknél valamivel magasabb ár alakulhat ki. A készletek októberi növekedése azonban ezt követően nyomást gyakorolhat a 2016-os piaci áralakulásra. Mivel az USA-ban csak akkor esne vissza az olajkitermelés, ha hónapokon át nagyon alacsony lenne az olaj ára, a Goldman elemzői úgy vélik, hogy a jövő évre adott 65 dollár/hordós átlagárprognózisuk kissé eltúlzott lehet.

A nagyhatalmak és a perzsa állam múlt heti megállapodását követő hét végi áresést követően meglehetősen nagy, hatszázalékos emelkedést hozott a húsvét - derült ki a portfolio-hu jelentéséből. A drágulást a szakértők főként azzal magyarázták, hogy Szaúd-Arábia áprilisban már a második egymást követő hónapban emelte Ázsiában értékesített olaja árát, ami arra utal hogy a régióban erősödik a kereslet. Emellett hozzájárult a trendfordulóhoz, hogy a dollár is gyengült valamelyest.

Az American Petroleum Institute kedden magyar idő szerint este teszi közzé jelentését a készletek alakulásáról, majd az az amerikai kormány hivatala, az Energy Information Administration következik szerdán. Ezek az új információk talán némi támpontot kínálnak a némileg zavarodottnak látszó olajpiaci kereskedőknek.