Görögország politikai nagyjavításra szorul - írja az athéni ekathimerini.com hírportál publicistája, Alekszisz Papachelasz. Az országnak égetően szüksége lenne alternatív politikai megoldásokra. Van ugyan némi esély arra, hogy Alekszisz Ciprasz miniszterelnök tovább mozdul a politikai centrum felé, távol tartja magától pártja, a radikális baloldali Sziriza kemény vonalasait és kellő hatékonysággal kormányoz, ám ez a forgatókönyv eléggé valószínűtlen.

Az elmúlt hónapok alapján joggal tehető fel a kérdés, vajon akar-e vagy képes-e így kormányozni. Eközben az észak-európai országok nem igazán hajlandóan újabb esélyeket adni Görögországnak a túlélésre, a görögországi politikai ellenzék pedig megosztott, nincs hiteles vezetője. Nagyon úgy tűnik, hogy nem képes hihető alternatívát kínálni egy ideig, ami a publicista szerint nem maradhat így.

"A" terv

Ez követően a 2010-es magyarországi hatalomváltást követő helyzethez nagyon hasonló állapotokat ír le, csak a képlet fordított: nálunk a balközépet követte radikális jobboldali fordulat.

A korábban kormányzó jobbközép Új Demokrácia politikai ciklusa a végéhez ért - írja a publicista. A két és fél éven át folytatott megszorító politika felemésztette a párt hitelét, szervezete széthullott és javíthatatlannak látszik. A párt vezető köreiben vannak ugyan, akik bevállalnak az első ember szerepét, ám egyikük sem emelkedik ki közülük.

Az egyik megoldás lehetne, hogy új név alatt újjászervezik a pártot, mégpedig úgy, hogy a balközép oldalról is bevonnak erőket, személyiségeket az új formációba. Görögországban ugyanis csak egy sokszínű, centrista, enyhén jobbközép formáció vehetné át a kormányzást a radikális baloldali kísérlet után. Az Új Demokrácia jelenlegi formájában alkalmatlan erre: a szavazóközönség a múlt megpróbáltatásaival azonosítja, amit el akar felejteni. Új arcok, új márkanév, úgy nyitány kell!

"B" terv

A másik megoldás egy Európa-párti összefogás lehetne, amelyhez az Új Demokrácia mellett két balközép párt csatlakozhatna. Az egyik a válságkormányzás első szakaszát (2009 vége és 2012 közepe közt) irányító, ennek nyomán nagy pártból törpe párttá zsugorodó, majd a 2012-2015-ös koalícióban is szerepet vállaló Paszok lehetne. A másik a To Potami, amely egy a régi politikai elittel szemben álló, néhány éve alapított párt.

Ez azonban több ok miatt sem tűnik sanszosnak. Először is nem látszik a pártok hajlandósága egy ilyen összefogásra. Másodszor nincs egyértelmű vezető a láthatáron, aki az élére állhatna a koalíciónak. Harmadszor kétséges, hogy több szavazót vonzana-e, mint a három párt eredményeinek összege.

Minden maradhat a régiben

A harmadik megoldás a belpolitikai válságra, hogy a politikai elit szépen a szőnyeg alá söprögeti a problémákat, és minden marad úgy, ahogy most van. Politológusok szerint a Sziriza belső megosztottsága az év végére szétvetheti a pártot. Jöhet egy rendkívüli választás, amelyet Ciprasz háta mögött pártja maradékának nagyobb részével valószínűleg megnyer. A To Potami túléli a választást, az Új Demokrácia talpon marad és a Paszok sem tűnik el a süllyesztőben. Szépen felkészülhetnek a következő parlamenti választásra.

Az ekathimerini.com publicistája szerint azonban erre nincs idő. Európa nem várja meg - ahogy ő fogalmaz -, mire a görögök politikailag felnőnek a gondjaik megoldásához.

A Sziriza nem tudott megfelelni a fiatalok részben jogos dühödt, radikális változást akaró elvárásának. Ha politikai közép nem tud gyökeresen új, meggyőző válaszokat adni az országnak, akkor Görögország a káosszal, a tartós anarchiával néz szembe. A jelenlegi státus quo fenntarthatatlan.