Ahogy mondani szokták egy miniszterelnök esetén nemcsak azt érdemes figyelni, hogy mit mond, hanem azt is, hogy miről nem beszél - írja Kamal Ahmed, a BBC gazdaságpolitikai szerkesztője, aki a davosi világgazdasági fórumon készített interjút Theresa May brit miniszterelnökkel. A beszélgetés közben éppen a ki nem mondott gondolatokat akarta kifürkészni.

Mi az, amit biztosan tudunk London brexitterveivel kapcsolatban? A kormányfő világosan fogalmaz két kérdésben. Nem akarják biztosítani az EU állampolgárait megillető szabad munkavállalás lehetőségét, továbbá nem akarják, hogy a jogvitákban a szigetországra vonatkozóan érvényesüljön az Európai Bíróság joghatósága.

A nagy kérdés

Ebből elvileg az következik, hogy a britek nem kaphatnak különleges hozzáférést az egységes európai piachoz, visszaállnak a vámhatárok, ami súlyos gazdasági károkat okozhat. Ezért Ahmed megkérdezte Mayt, foglalkozik-e a kormány azzal a gondolattal, hogy kedvezményes elbírálást ajánljon az EU-ból érkező vendégmunkásoknak a világ más részeiről bekéredzkedő bevándorlókkal szemben.

A nagy válasz

Az emberek tavaly júniusban arra szavazták, hogy Nagy-Britannia vegye saját ellenőrzése alá bevándorlási törvénykezését az uniós migráció esetén is - derült ki a miniszterelnök válaszából. A belügyminisztérium jelenleg vizsgálja azokat a lehetőségeket, szabályozásokat, amelyeket megoldást kínálnak ennek az elvárásnak a teljesítésére. Később döntenek arról, milyen intézkedést hozzunk.

Szóval az említett lehetőség az asztalon van? - kötötte az ebet a karóhoz a BBC szerkesztője.

Vizsgáljuk azokat a rendszereket, amelyek megoldást adhatnak. A kulcs az, hogy a brit társadalom kezében legyen az ellenőrzés, hogy a brit kormány döntsön a migrációs szabályokról - jött a válasz.

Nem nem

Más szóval May nem mondott nemet - vonta le a tanulságot Ahmed. És ha jól belegondolunk, Philip Hammond pénzügyminiszter is ugyanerről beszélt szintén Davosban. Azt mondta, hogy az egységes piac elérésével kapcsolatos különleges státus megszerzésének feltételei a brexittárgyalások tárgyát képezik. London nem lezárni, csak ellenőrizni akarja a szigetország határait.

Egy további kormányzati tisztviselő azt fejtegette az újságírónak, hogy a bevándorlási szabályok tisztázása az EU-n kívüli országokkal folytatott kétoldalú szabadkereskedelmi tárgyalásokon is kulcskérdés lesz, nem csupán az EU-s válási egyeztetéseken. Megerősítette azt is, hogy a kormány jelenleg csak vizsgálja a lehetőségeket, nincs az ügy döntés előtti szakaszban.