Az amerikaiak 29 százaléka megtakarításainak egy részét készpénzben tartja - derül ki az AmEx egyik, 1820 felnőtt megkérdezésével készült felméréséből, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogy az emberek miben tartják a megtakarításaikat. Ebből arra is fény derült: a készpénzes megtakarítással is rendelkezők több mint fele (53 százalékuk) titkos helyen rejtegeti ezt a pénzt - írja a CNBC.

Érdekes lehet az a megállapítás, hogy az úgyevezett Y generáció a leginkább hajlamos arra, hogy az ágybetétben vagy a fagyasztóban dugja el a pénzét. A megtakarításaik egy részét készpénzben tartók 67 százaléka mondta azt, hogy készpénzmegtakarításait nem bankban tartja.

Kimberly Litt, az American Express PR menedzsere szerint az elmúlt években a készpénzes megtakarításoknak egy felfutását látják. A cég ezúttal - most első alkalommal - a készpénz elrejtésének tényére konkrétan is rákérdezett. A felmérés rámutatott: minden negyedik ember számol pénzügyi nehézséggel idén, amelyre az egyik felkészülés módnak az otthon tartott pénzt favorizálja.

Bár az AmEx arra nem kérdezett rá konkrétan, hogy hol rejtegetik általában az otthon tartott készpénzt, de egy korábbi, 2012-ben készült, 1080 felnőtt megkérdezésével készült felmérésből ez is kiderül. E körből 27 százalék számára a legnépszerűbb dugihely a fagyasztó. A megkérdezett amerikaiak kicsit kevesebb mint 20 százaléka a zoknis fiókba dugja a készpénz-megtakarításait, míg 11 százalék az ágybetét alá, 10 százalék pedig a sütis dobozba. Kilenc százalék vallotta azt, hogy az előbb felsoroltakhoz képest a ház más rejtekhelyét használja erre a célra.

A készpénzes megtakarítások otthoni rejtegetése persze a bankárok rémálma, így a készpénz otthoni tárolása kapcsán áltlában nem mulasztanak el olyan horrorsztorikat is megemlíteni ellenérvként, mint az az izraeli nő, aki 2009-ben kicserélte az anyja ágybetétjét. Csakhogy - mint később kiderült - az anyja abba gyűjtögette megtakarításait, így a régi matraccal mintegy 1 millió dollárnyi pénzt is menesztett a házból. Vagy annak az Illinois állambeli férfinak az esete, aki véletlenül odaadományozott egy öltönyt, amelynek a zsebébe 13 ezer dollár volt bevarva...

A 2008-as bankválságot követően jelentősen megugrott azok száma, akik a készpénzes megtakarítások felé fordultak, és ez a trend azóta is folytatódik - mondta a CNBC-nek Todd Morris, a különböző biztonsági berendezéseket forgalmazó BrickHouse Security alapítója és vezérigazgatója, aki szerint egyre többen szereltetnek be padló alá, vagy falba szerelhető széfeket fontos dokumetumok vagy készpénz tárolására.