Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai kormányok tovább szigorították álláspontjukat a brexittel kapcsolatos brit-EU tárgyalások előtt - írta a Bloomberg. A tagállamok diplomatái hét eleji találkozójukon a pénzügyi szerveztek, az idegen országokban élők jogai és a Nagy-Britanniával kapcsolatos pénzügyi elvárások terén is keményebbé tették országai elvárásait.

Francia kérésére elszigetelték egymástól a pénzügyi szolgáltatások, illetve az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni kereskedelmi megállapodásának ügyét. Új paragrafust illesztettek abba a dokumentumba, amely meg fogja határozni, hogy az EU delegációja, milyen feltételekkel tárgyalhat a szigetország képviselőivel.

Agyő londoni City

Ennek lényege, hogy a válás utáni új helyzetben biztosítani kell az unió pénzügyi stabilitását, illetve pénzügyi és felügyeleti szerepének érvényesítését - derült ki a Bloomberg kezébe került szövegből. Ez magyarán azt jelenti, hogy a pénzügyi szolgáltatások csak akkor lehetnek részei a kilépési megállapodásnak, ha az Egyesült Királyság vállalja az ezzel kapcsolatos európai szabályok betartását.

Ez pofon a londoni kormány arcára, ugyanis Theresa May miniszterelnök abban bízott, hogy olyan új kereskedelmi megállapodást köthetnek az EU-val, amely vonatkozik a pénzügyi szolgáltatásokra is, miközben megszabadulhatnak az uniós szabályok betartásának kényszerétől. A brit kormány egyik fő célja, hogy megőrizze a londoni City első számú pénzügyi központ szerepét Európában.

Az is csalódhatott, aki azt hitte, hogy a június eleji brit rendkívüli választások nyomán javulhat - a szavazás nyomán vélhetően a jelenleginél erősebb helyzetbe kerülő - May alkupozíciója.

Reciprok kötelezettségek

A megállapodás egyik fontos eleme lesz a felek kölcsönös kötelezettségvállalása a területükön élő európaiak, illetve britek jogainak garantálása. Ezzel kapcsolatban - megint csak a felfrissített szöveg szerint - az EU azt fogja elvárni, hogy aki öt éven át folyamatosan élt a szigetországban, illetve Európában, az megkapja az állandó tartózkodási engedélyt.

Végül "világosabb lett" az uniós álláspont a britekkel szembeni anyagi követelések ügyében is. Az uniós tárgyalási dokumentum immáron úgy fogalmaz, hogy az összeg kiszámolásánál az Egyesült Királyság teljes - 1973-től kezdődő - uniós tagsági időszakát figyelembe kell venni.

Az EU-s tárgyalódelegáció felhatalmazásáról szombati uniós csúcstalálkozójukon döntenek a tagállamok első számú vezetői. A tárgyalások a június 8-ai brit választások, illetve az azt követő kormányalakítás után kezdődhetnek meg.