Az orosz gazdaság nincs valami jó állapotban, de talán olyan rosszban sem, mint amilyet sokan feltételeznének - derül ki a bne régiós hírportál elemzéséből. Vlagyimir Putyin hatalomra kerülése óta 2014 volt az első olyan év, amelyben a lakosság átlagos elkölthető jövedelme zsugorodott. Emögött a megugró infláció, az ország exportbevételeit elapasztó alacsony olajár és az ellapuló gazdasági növekedés állt.

Az orosz gazdaság tavaly még valahogy kiizzadt magából egy piaci erősödést: a GDP 0,6 százalékkal volt magasabb, mint 2013-ban, ám senki, még a Kreml sem vitatja, hogy az orosz társadalom 2015-öt hosszú vonatozással fogja tölteni a sötét alagútban. Teljes a konszenzus azzal kapcsolatban, hogy az idei év rosszabb lesz a tavalyinál. A kérdés csupán az: mennyire lesz rossz? Az erre adott válaszok szórása elég nagy.

Katasztrófa-forgatókönyv

Anders Aslund svéd közgazdász professzor a legismertebb tagja annak a szakértői körnek, amely katasztrofális fejleményeket jósol idén 2015-re. Szerintük az orosz gazdaság az összeroppanás felé tart. Aslund várakozása szerint a GDP nyolc és tíz százalék közötti ütemben zuhanhat. Ez lényegesen nagyobb recesszió lenne, mint amekkorát az oroszok 2009-ben elszenvedtek.

És éppen ez mutathat rá ennek a jóslatnak a túlzott pesszimizmusára. Az amerikai Lehman Brothers bankház 2008. szeptemberi bedőlését követő pánik viharos gyorsasággal vasalta ki a világ pénzügyi rendszerét, majd ennek nyomán a világgazdaságot. Ezzel szemben Oroszország jelenlegi krízise lassú lefolyású. A piaci szereplők ennek megfelelően számítanak a rossz fejleményekre, így fel tudnak készülni rájuk. A bizonytalanság jóval kisebb. Kétségtelennek látszik ugyanakkor, hogy ez a válság jobban elhúzódik majd, mint a 2008-2009-es összeomlás.

Saccoljuk meg, mennyi!

Mindezek tudatában az orosz pénzügyminisztérium szerény recessziót jósol 2015-re, és arra számít, hogy már 2016-ban visszatérhet a növekedés, mindjárt 2-2,5 százalékos tempóval. A moszkvai jegybank valamivel reálisabbnak tűnik: négyszázalékos GDP-csökkenést vár 2015-re. Ez tekinthető a reálisnak tűnő várakozások aljának, míg a piaci elemzők és a hitelminősítők hat százalékos mínusza a tetejének.

Egyelőre csak saccolhatunk, hogy melyik véglethez lehet közelebb a végső szám - a Roszstat  eddig az első negyedéves adatra sem adott becslést, mivel még tart ez az időszak. Csak az ipari termelés január-februári adatai ismertek. Ezek adják a legátfogóbb képet az orosz gazdaság jelenlegi helyzetéről.

Édes-savanyú

A számok természetesen nem nagyon szépek, de nem is túlságosan csúnyák. Az orosz ipar termelése átlagosan 0,4 százalékkal zsugorodott január-februárban 2013 első két hónapjához képest. Szektoronként bontva az átlagot azt láthatjuk, hogy a nyersanyag- és energiahordozó-kitermelés az alacsony olajárak ellenére bővült, mégpedig éves összehasonlításban 0,7 százalékkal. Ugyanakkor a feldolgozóipar teljesítménye 1,5 százalékkal hanyatlott. Kiemelkedik az adatok közül az autógyártás 17 százalékos összeroppanása.

Havi bontásban azt láthatjuk, hogy a január még 0,9 százalékos év/éves bővülést hozott, míg a február 1,6 százalékos hanyatlást. Az utóbbi aggasztó, s egyben arra utal, hogy a márciusi adat nagyon fontos jelzőszám lehet. Ha ez rosszabb képet mutat majd, mint a februári statisztika, az valószínűbbé teszi a pesszimistább, 5-6 százalékos éves GDP-csökkenést. Ha azonban az ipari termelés stabilizálódásáról tanúskodik majd az év harmadik hónapja, az a 3-4 százalékos jóslatot erősítheti meg.

Fránya Brent

Hosszabb távon a legfontosabb változó, amitől az oroszok sorsa függ, a Brent nyersolajszabvány árfolyamának alakulása. Az első hónapokban vad hullámzást láthattunk - az árat rángatta a Fed várható kamatemelése, az olajtúlkínálat és Irán esetleges megjelenése az olajpiacon. Az év elejétől folyamatos emelkedéssel másfélszeresére, hordónként 60 dollárra drágult a londoni mutató, majd az elmúlt hetekben - ahogy közeledik az iráni atomprogrammal kapcsolatos tárgyalások vége, és úgy tűnik, lesz megegyezés, ami felszabadíthatja a perzsa ország olajkivitelét -, ismét zuhant az olajár.

Összességében a szakértők hajlanak arra, hogy az említett 4-6 százalékos recesszió alsó szélsőértéke teljesülhet. Erre utal az ipari termelés viszonylag szerény visszaesése az év elején, illetve a rubel határozott erősödése. A helyzet persze nagyot fordulhat év közben, de most úgy tűnik, hogy az orosz gazdaság erősebbnek bizonyulhat annál, mint amit sokan gondolnak róla.