Súlyos bajba került Svájc egyik legfontosabb bevételi forrása, a síturizmus - derül ki a Bloomberg összefoglalójából. Az idei immáron sorrendben a harmadik év, amikor alapvető hiány mutatkozik az idegenforgalom eme ágazatának legalapvetőbb kellékéből, a hóból.

A szezon jól indult: a november eleji viharos időjárás nyomán arra számítottak a helyiek, hogy lesz elég hó a síeléshez, ám a december kivételesen száraznak bizonyult. Az időjárási adatgyűjtés 100 évvel ezelőtti kezdete óta nem volt olyan kevés csapadék az év utolsó hónapjában, mint tavaly.

Még nagy üzlet

Az év elején csapadékosabbra fordult az időjárás Európa nagy részén, ám a svájci síterepek egy része, illetve a hasonló francia sportközpontok kimaradtak a jóból. A svájciak egy része már csupán abban bízik, hogy a magasabban fekvő pályákra tudják csábítani a turistákat, az alacsonyabban fekvő helyeken pedig - kihasználva a hideget - beindították a hóágyúkat.

Az alpesi ország évente több mint hárommillió síelőt lát vendégül, ám szakértők szerint ez a szám csökken, ha az időjárás a következő években is kedvezőtlen marad. A klimatológusok szerint a decemberi szárazságot a nagy nyomású légáramlatok uralma okozta, s ami rosszabb, ez a jelenség illeszkedik a globális felmelegedéshez.

Nem elég fagyos jövő

A síparadicsomok számíthatnak rá, hogy a következő 50 évben egyre inkább ilyen lesz az idő - fejtegeti Reto Knutti, a svájci klímakutató intézet professzora. Szerinte az évszázad végére a jelenlegihez képest 500-700 méterrel feljebb húzódik majd az a határ, amely felett télen hó esik. Azok a svájciak, akik a tengerszint feletti 3000 méteres magasság alatt élnek, kezdhetnek hozzászokni a csendes decemberi-januári esőkhöz.

Már ma is a gond, hogy a síszezon 12 nappal később kezdődik és 26 nappal hamarabb ér végét, mint az 1970-es években - mondja Martine Rebetez, aki kutatótársaival együtt négy évtizede tanulmányozza az Alpok meteorológiai viszonyait. De nem ez a legrosszabb hír a svájciaknak.

Inkább Thaiföldre

A legnagyobb baj az lehet, ha sokan gondolják majd úgy, mint Gustavo Baratta milánói kötvénykereskedő, akinek az olaszországi Alpokban lévő Morgex faluban van háza. Miután családjával idén havas lejtők híján borozókban volt kénytelen múlatni az időt, azon gondolkodik, hogy feladja a téli síelés szokását. Három lánya inkább Thaiföldre ment volna télen nyaralni.