Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy hajszálrepedés a világ egyik legfontosabb olajvezetékén semmi perc alatt a kőolaj drágulásához vezetett Európától kezdve az USA-n át Ázsiáig - írja a Bloomberg. A Forties Piepeline System névre keresztelt vezetéket, amelyen az Északi-tenger mezőin kitermelt olajat szállítanak dél felé, egy Aberdeen mellett talált hiba miatt kellett lezárni.

A londoni Brent olaj árfolyama februári szállításra semmi perc alatt 67 centtel, 65,36 dollár/hordóra ugrott kedden, miután hétfőn 1,29 dollárral emelkedett. Ennek eredményeként a Brent hordónként majdnem hétdolláros prémiummal forog az észak-amerikai WTI-hez képest.

Hivatalos indoklás

A balesetek kezelésével foglalkozó részlegünk a Forties ellenőrzött lezárása mellett döntött - derült ki a vezetéket üzemeltető Ineos közleményéből. Ez lehetővé teszi, hogy kitalálják a javítás módját, majd elvégezzék a munkát, ami két hetet vehet igénybe. Az olajvezetékek leállítása karbantartás célja rutinszerűen történik, ám a súlyos hibák ritkák - az elemzők hasonló gondra nem nagyon emlékeznek az elmúlt hét évből.

A nagy drágulást nem a Foritesen áramló olaj mennyiségi kiesése indokolja, hanem az, hogy az ezen a vezetéken érkező fekete arany ára fontos eleme a Brent-árfolyam meghatározásának. (A világ olajszabványainak árát valós piaci árak kombinációjával számolják ki. A Brent a világ fizikai olajkereskedése felének árát befolyásolja.) Ez a vezeték táplálja a skóciai Edinburgh mellett lévő Hound Point olajexport-terminált.

Más források

Nem pusztán egy szállítási problémáról van szó, hanem arról, hogy az olajár meghatározásában fontos szerepet játszó olajforrást érinti a változás. Ezért nem a kieső mennyiség (napi 400 ezer hordó) a fő gond, hanem az, hogy ez hol történt - fejtegeti Oliver Jakob, a svájci Petromatrix GmbH tanácsadó cég elemzője. Ezt támasztja alá, hogy várakozások szerint a vevők hasonló minőségű olajat vásárolhatnak más - nyugat-afrikai, észak-amerikai, arab és orosz - forrásokból is.

A vezeték lezárása több mint 80 olajmező termelését érinti. Az Apache Corp. kénytelen volt felfüggeszteni a kitermelést a Forties közelében lévő területeken. Az európai olajfinomítók profitjának nem fog jót tenni a nyersanyag drágulása, amely végső soron az üzemanyagárakban is jelentkezhet. Nagy-Britanniában a földgáz ára is megugrott hétfőn, közel 30 százalékkal. Ilyen drágulásra tavaly október óta nem volt példa.

A nyitókép forrása: Shutterstock.