Egy tudóscsoport felszólította a világ vezetőit, hogy az ENSZ idei párizsi klímacsúcsán fogjanak el nyolcpontos intézkedési tervet a végzetes hőmérséklet-emelkedés elkerülése érdekében - idézi a magát Earth League (Föld Szövetsége) néven említő csoport közleményét a BBC. A csoportban 17 kutatóintézet képviselteti magát a világ minden tájáról. (Csak két brit intézmény van köztük, tehát nem "brit tudósokra" hivatkozó kamuzásról van szó - a szerk.) A szakértők a decemberi értekezletben látják az utolsó esélyt a klímakatasztrófa elkerülésére.

Állításuk szerint a tudományos bizonyítékok alapján még van lehetőség a vészterhes forgatókönyvek kizárására, ám ehhez bölcs döntéseket kell hozniuk a világ vezetőinek. A legfontosabb annak megértése, hogy a föld országai ebben az ügyben abszolúte egy csónakban eveznek, nem várhatnak egymásra. A gazdagabb államoknak segíteniük kell a szegényebbeket.

Nyolc pont

A nyolc pontból az első szerint el kell érni, hogy két Celsius-foknál kisebb átlagos légköri felmelegedés fenyegesse a földet. Ennek érdekében meg kell határozni azt a szén-dioxid-kibocsátást, amelyet az emberiség a jövőben még megengedhet magának. Ez nem lehet több 1000 gigatonnánál! 2050-re el kell érni a nulla szén-dioxid-kibocsátást! Az üvegház hatású gázok kibocsátása 2020-ig még emelkedhet, de azt követően gyorsan csökkennie kell! Az éves szint az egyik különösen súlyos évben, 2011-ben közel 32 gigatonna volt.

A gazdagabb országoknak segíteniük kell a szegényebbeket a közös célok elérésében! A fejlődő országoknak külön pénzügyi támogatást kell biztosítani! Kiemelten kel támogatni a klíma kérdésével összefüggő tudományos kutatást és gazdasági innovációt! Globális stratégiát kell kidolgozni a klímaváltozással összefüggő veszteségek és károk kezelésére! Terveket kell készíteni a természetes környezet, így az erdők és az óceánok védelmére, amelyek képesek elnyelni a szén-dioxidot!

A 24. óra 60. perce

Johan Rockstrom svéd tudós, a csoport elnöke leszögezte, hogy állásfoglalásuk lényegében egy tudományos megközelítés azzal összefüggésben, hogy szerintük miről kellene szólnia a párizsi találkozónak. Hat évvel a koppenhágai találkozó kudarca után a világ kapott egy második esélyt, hogy megalapozza az emberiség jövőjét, biztonságát. Érvelésük alátámasztására a tudósok leírták azt is, milyen következményei lennének a klímaváltozásnak a tengerszint emelkedésétől kezdve a hőhullámokon és szárazságokon át az árvizekig.

Az ablak még nyitva áll, ám éppen hogy csak résnyire - fejtegette Rockstorm. Még van esély a cselekvésre, de a kétszázalékos átlagos hőmérséklet-emelkedés az abszolút maximum, ami még nem vezet katasztrofális következményekhez.