Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vége azoknak az időknek, amikor Nagy-Britannia kedvére válogathatott az Európai Unió kínálta lehetőségek között - reagált Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) brexittárgyalója a Theresa May keddi beszédére. A brit miniszterelnök leszögezte, hogy kormánya mindenképpen kilépteti Nagy-Britanniát az egységes európai piacról, de ezzel egyidejűleg meg akarja őrizni a brit cégek lehető legteljesebb hozzáférését ehhez a piachoz.

Nehomá'

Verhofstadt - az EP liberális frakciójának vezetője, korábbi belga miniszterelnök - határozottan ellenezte, hogy a szigetország elhagyja az EU-t. May programbeszédére twitterüzenetek láncolatával válaszolt, amelyből a Business Insider szerint kiderült: a maga részéről nem szándékozik utat nyitni az előtt, hogy a londoni kormány a saját szája íze szerint bonyolítsa le a válási tárgyalásokat.

May miniszterek és külföldi diplomaták előtt elmondott beszédében arról értekezett, hogy országa a kontinentális Európa legjobb barátja kíván maradni, de egyben arra is figyelmeztetett, hogy a londoni kormány kész megszakítani a brexittárgyalásokat, ha nem teljesülnek a kilépéssel kapcsolatos elvárásai.

Ugyan má'

Verhofstadt üdvözölte a világos beszédet, ám számos részletét kiemelve jelezve, hogy ezeket elfogadhatatlannak tartja. Különösen csípi a szemét az a brit fenyegetés, miszerint London kész adóparadicsomot csinálni Nagy-Britanniából, ha a távozás után nem kap az ízlésének megfelelő bejutási lehetőséget az európai piacra. A belga politikus szerint ha tárgyalási taktikának szánják a zsarolást, az nem fog beválni.

A brit kormánynak inkább azokkal az emberekkel kellene törődnie, akik a júniusi népszavazáson a Remain mellett tették le a voksukat (ők vesztettek 52-48 százalékos arányban). Az, hogy továbbra is bizonytalan mi lesz a vége a brexitnek, máris sok embernek okoz kárt teljesen feleslegesen.

Társult állampolgárok

A belga politikust tavaly bízták meg azzal, hogy képviselje a 751 tagú EP-t a válási tárgyalásokon. Híresen uniópárti, többször jelezte korábban is, hogy ha rajta múlik, London nem fog szemezgetni az EU kínálta előnyökből (hátra hagyva a kötelezettségeket). A brexitpárti Boris Johnson külügyminisztert tisztességtelenséggel vádolta, Liam Fox kereskedelmi miniszterről pedig az a véleménye, hogy nem érti, hogyan működik az EU.

Néhány hónappal ezelőtt felvetette, hogy az uniós tagságot pártoló briteknek speciális társult EU-állampolgári státust kellene adni. Ez lehetővé tenné a szabad mozgásukat és munkavállalásukat az unió országaiban, továbbá feljogosítaná őket arra, hogy szavazzanak az európai parlamenti választásokon.