A rubelben fizetett csúszópénzek átlagos összege majdnem kétszeresére, 208 ezer rubelre (960 ezer forint) emelkedett egy év alatt, miután a nyugati szankciók és az olajár csökkenése mélyrepülésbe küldte az orosz gazdaságot és a rubel értékét is - írja a Moscow Times hírportál. Ezt a becslést a belügyminisztériumban számolták ki, és az Izvesztyija napilapnak szivárogtatták ki.

Feltételezések szerint 2014-ben még csupán átlag 109 ezer rubelt kellett a nacsalnyikok zsebébe csúsztatni az ügyintézések és más szolgáltatások olajozottabbá tétele érdekében. A növekedés nagyjából megfelel a nemzeti valuta értékvesztésének, ugyanis dollárban nem emelkedett a kenőpénzek összege. Egy dollárért tavaly év elején még 60 rubelt adtak, ami mostanra 35 rubelre csökkent.

A megvesztegetett tisztviselők és beosztottak pontosan tisztában vannak a moszkvai nemzeti bank napi árfolyamával, ezen számolják át mennyit kérnek rubelben a zsebükbe - mondják szakértők. Ugyanakkor Kirill Kabanov, a Nemzetei Korrupcióellenes Bizottság elnöke úgy véli, hogy 208 ezer rubeles rendőrségi becslés teljesen hamis lehet. Mint mondja, hivatala is megpróbálkozott ilyen számításokkal, de feladták a kísérletet, mert a korrupció rejtettsége miatt nem tudtak megbízható adatokhoz jutni.

A gond az, hogy ennek a bűncselekménynek Oroszországban, ahol gyakorlatilag a megvesztegetés része a szolgáltatási folyamatnak, nincs áldozata - fejtegeti Roman Vemega jogász. Mindkét fél nyer az üzleten ezért egyikük se megy panaszkodni a rendőrségre. Ugyanakkor szerinte a rendőrségnek lehetnek pontos adatai, mivel sok fedett ügynök dolgozik a terepen a korrupciós ügyekben, akik tisztában vannak az árakkal.

Oroszország a Transzparency International idei korrupciós listáján a 136. helyen állt, közvetlenül a félig anarchiában vergődő Nigéria mögött.