Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi pénzpiacokat az IMF szerint egy a 2013-as "taperhisztériánál" is erőteljesebb felfordulás rázhatja meg az - idézte a Financial Times Jose Vinalst, a Valutaalap pénzügyi és tőkepiacokkal foglalkozó igazgatóját. Vinals egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy szuper taperhisztériára számít, ha a dolgok rosszul alakulnak.

Az angol taper (szűkül) szóval az amerikai jegybank mennyiségi enyhítési tevékenységének visszavonását jelölik. Azt a folyamatot, amelyben a Fed hónapról hónapra fokozatosan csökkentette értékpapír-vásárlásait, egészen addig, amíg tavaly ősszel teljesen be nem fejezte ezt - a lényegében pénznyomtatásnak tekinthető - intézkedéssorozatát.

Sokkhullám

Vinals szerint akár 100 bázisponttal (egy százalékponttal) is megugorhat a tízéves amerikai államkötvények hozama az Fed kamatemelését követő keresletcsökkenés miatt, ami sokkhullámot okozhat a piacon. A legnagyobb felfordulás a feltörekvő piacokon következhet be, miután a befektetők a kedvezőbb hazai kamatokat látva kivonhatják a pénzüket a jelenleg viszonylag kockázatosnak minősülő - de jobb megtérülést biztosító - befektetéseikből.

Az elemzők arra számítanak, hogy a Fed az év második felében kezdi növelni alapkamatát, majdnem egy évtizeddel azt követően, hogy a 2008. őszi pénzügyi összeomlást követően gyakorlatilag nullára vitte le a hitelköltségeket. Várakozások szerint a Bank of England kisvártatva követi amerikai társintézménye példáját.

Az előző taperhisztéria 2013-ban robbant ki, amikor Ben Bernanke, a Fed akkori elnöke bejelentette, hogy hamarosan elkezdik mérsékelni a mennyiségi enyhítést, azaz csökkenteni fogják a havi kötvényvásárlásokat. A pénzkínálat szűkülésének gazdasági következményeitől rettegő befektetők már-már pánikszerűen kezdtek szabadulni értékpapírjaiktól, elsősorban a Fed vásárlásaiban is szereplő vállalati és államkötvényektől.

Még rosszabb

Vinals arra figyelmeztet, hogy most nagyobb a veszély, mint két évvel ezelőtt, mert alacsonyabb a kötvénypiacok likviditása, ami a legkisebb pénzkivonás hatását is jelentősen felerősítheti. Az IMF ugyanakkor nem áll egyedül várakozásaival. A befektetési alapok kezelői hasonló fejleményektől tarthatnak, erre utal, hogy az elmúlt napokban jelezték: a vállalati kötvények piacán eladási hullám indulhat.

Az IMF stabilitási jelentése, amely a napokban jelent meg, szintén megemlíti, hogy a fél évvel ezelőtti helyzethez képest nőtt az instabilitás veszélye. A Valutaalap ezért arra figyelmeztet, hogy a fejlett országok jegybankjainak óvatosan kellene kihátrálniuk a pénzkínálatot növelő monetáris politikájukból. Ezzel egyidejűleg kezelniük kell az alacsony kamatkörnyezet nem kívánatos hatásait - például az eszközbuborékok felfúvódásának kockázatát.

A feltörekvő országoknak a gyenge gazdasági növekedésből fakadó pénzügyi bajaikra kell orvosságot találnuk. Ellenállóbbá kell válniuk a világgazdasági környezetből érkező fagyos szelekkel - például az erős dollár káros hatásaival - szemben.