Régóta várnak a pénzügyi befektetők az OPEC e heti tanácskozására, amelyen a kartell tagállamai döntenek arról, hogy fenntartsák-e kitermelésük korlátozását, amelyről a múlt év végén határoztak vagy változtassanak ezen - írta a MarketWatch. A döntésbe belejátszik egy külső tényező, nevezetesen a szaúd-arábiai olajvállalat, a Saudi Aramco tőzsdei bevezetése.

Az olajpiac legkritikusabb eleme jelenleg az Aramco IPO-ja - állítja Bodhi Ganguli, a Dun & Bradstreet tanácsadó cég közgazdásza. Szaúd-Arábia, az OPEC legnagyobb olajtermelője mindent el fog követni annak érdekében, hogy olyan szinten tartsa az olajárat, amely a lehető legjobb tőzsdei kibocsátási árat eredményezi.

Tartani fogják

Ezért a szaúdiak legalább tartani akarják majd az év eleje óra érvényben lévő korlátozásokat, amelyek segítségével az elmúlt néhány hetet leszámítva sikerült hónapokon át hordónként 55 dollár körül tartani a fekete arany árát. Az OPEC tagállamai együtt napi 1,2 millió hordós visszafogást vállaltak az év közepéig, amit a kartellen kívüli országok egy része, köztük Oroszország 600 ezerrel toldott meg.

A korlátozás padlót húzott az árak alá - véli Ganguli. Enélkül alacsonyabban alakult volna az ár az elmúlt hónapokban. A következő időszakban derülhet ki, hogy az akció résztvevői eközben meg tudták-e őrizni piaci részesedésüket. Tény, hogy az IEA iparági tanácsadó cég havi jelentése szerint 96 százalékban tartották magukat a korlátozáshoz, ami meglepő, mert az OPEC-országok csalni szoktak, titokban át szokták lépni kvótáikat.

Bizonytalan jövő

Az OPEC-tanácskozás legvalószínűbb forgatókönyve - Ganguli szerint 75 százalékos eséllyel - az érvényben lévő kitermelési korlátozások meghosszabbítása. Dun & Bradstreet erre építette idei olajár-előrejelzését, amely szerint 2017-ben a Brent hordónként átlag 55 dollárba fog kerülni.

Emellett szól, hogy az USA olajpala-termelése nem nő olyan gyorsan, amilyen tempóban az ottani olajkutak száma, mert időbe telik ezek termelésének felfuttatása. A keresleti oldalról ad támaszt az áraknak, hogy a világgazdaság az év második felében élénkülhet.

Valószínűtlen hátra arc

Az előbbivel ellentétes lehetőség, hogy feladják a plafont, ami árcsökkenéshez vezetne, nyomást gyakorolva a drágábban termelő olajpalacégekre. Ennek a forgatókönyvnek a valószínűségét 15 százalékra teszi a szakértő, mivel a meglévő megállapodásnak köszönhetően végül is sikerült feltornászni a fekete arany árát.

Ezen a lehetőségen belül elképzelhető, hogy nem teljesen adják fel a korlátozást, csak felpuhítják azt. Ennek egészen kicsi a valószínűsége, mivel a tavaly elfogadott mérséklés sem túl nagy - sok szakértő úgy véli, hogy igazi hatást jelentősebb kitermeléscsökkentéssel lehetne elérni.

Éppen ezért 10 százalék a valószínűsége annak, hogy az OPEC-országok a szigorítás mellett döntenek Ganguli úgy véli, hogy ez nem valószínű, ugyanis arra ösztönözné a kartell tagállamait, hogy - visszatérve régi szokásukhoz - csaljanak. Azaz titokban a kvótájuknál több olajat vigyenek a világpiacra.

Hosszabb táv

Hosszabb távon ugyanez a kockázat befolyásolhatja az olajpiac alakulását. Ha az Aramco tőzsdei bevezetése után tartósan az előbb említett 55 dollár/hordó felett lesz a fekete arany ára, az megint csak trükközésre fogja ösztönözni az OPEC-tagállamokat.

Az állami olajcég privatizációja után a szaúdiak úgy dönthetnek, hogy köszönik, nekik ennyi volt a korlátozás, azaz elkezdhetik növelni a kitermelésüket, ami aztán ahhoz vezetne, hogy mások is követnék a példájukat. Ez árcsökkenéssel fenyegetne, ami ismét elvezetne ahhoz a kérdéshez, hogy az egyes olajtermelők mekkora világpiaci részesedést tudnak kiszakítani maguknak.

Az olajpiacok soha sincsenek egyensúlyban - emlékeztet Ganguli. Jelenleg egy túltermelési állapotból a kiegyenlítődés felé haladnak és a korlátozás hat hónapos meghosszabbítása segítené a felhalmozott készletek leépülését.

Drágulás jön

A Világbank legújabb előrejelzése szerint az idén hordónként 55 dollár lesz a kőolaj átlagára - írta az MTI. Ez 29 százalékkal haladja meg a múlt évit. A szervezet szerint 2018-ban 60 dollár, 2019-ben pedig 61,5 dollár lesz az átlagár. A Világbank szakértői szerint jövőre már nagyjából kiegyensúlyozottá válhat a kereslet és a kínálat a fekete arany piacán, ugyanakkor a kőolaj jelentősebb drágulásának gátat szab az amerikai olajpala-termelés felfutása.