Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vudu közgazdaságtan kifejezést először a Rondald Reagan amerikai elnök regnálása idején divatba jött jobboldali gazdasági elképzelésekre húzták rá, ám úgy tűnik, hogy az elhíresült jelzőt ki fogja érdemelni az új görög kormány gazdaságpolitikája is - véli Gideon Rachman, a Financial Times (FT) publicistája. A múlt század nyolcvanas éveiben a vudu közgazdászok azt papolták, hogy elég csökkenti az adókat, ez megoldja a többi gazdaság bajt, és lendületet ad a növekedésnek.

A most megalakult athéni kormány mintha ennek a (kudarcot vallott) "közgazdasági varázslatnak" egyfajta baloldali tükörképével kísérletezne. Az állami költekezés felpörgetése megold minden problémát, csak az a fontos, hogy kellő elszántsággal és gyorsasággal kezdjünk hozzá. Ezt a "gazdaságfilozófiát" tükrözik az első kormányülésen elfogadott intézkedései.

Tegyünk csodát!

A gond az, hogy Görögország jóval alacsonyabb szintről, sokkal gyengébb helyzetben kezd kísérletezni a csodatevéssel, mint az USA harmincöt évvel ezelőtt. Ezért aztán az athéni vezetés próbálkozása a vudu megoldásokkal nagyon gyorsan kudarcba fulladhat.

Sokan abban bíztak, hogy Alekszisz Ciprasz, a radikális baloldali Sziriza vezetője hatalomra kerülésével békülékenyebb hangot üt meg az EU-val és főként Németországgal, a megszorításokra alapuló segélyprogram fő támogatóival szemben. Ehelyett az első kormányülésen olyan intézkedéseket hoztak, amelyekkel kiboríthatják a németeket.

Lazitások

Leállították a legnagyobb görög kikötő és a domináns közüzemi szolgáltató többségi tulajdonának eladását. Újraindítják az állami műsorszolgáltatót, amelyet elszálló költségei miatt az előző kormány bezárt. Visszavesznek több ezer közalkalmazottat, akiket azért kellett elbocsátani, mert az EU-ECB-IMF trojka szerint túlságosan nagyra duzzasztott a közszféra.

Megszüntetik a receptdíjat, illetve a vizitdíjat és újra bevezetik a kollektív szerződések rendszerét. Visszaállítják a nyugdíjak korábbi szintjét és visszahozzák a 751 eurós (234 ezer forint) havi minimálbért. Az utóbbit a trojka nyomására vittek le 589 euróra (184 ezer forint).

A kormány szerint mindez összesen 12 milliárd euróba kerül, amit részben a költségvetési bevételek átcsoportosításával, részben az illegális benzinkereskedelem visszaszorításával teremtenek elő. Janisz Varufakisz pénzügyminiszter a Wall Street Journalnak adott interjújában még arról is beszélt, hogy jónak látná a 4,5 százalékos elsődleges - adósságtörlesztés nélküli - költségvetési többlet 1-1,5 százalékra csökkentését. A különbség rovására nagyjából 7-8 milliárd euróval költhetnének többet.

Miből?

Sok európai fővárosban vitatják a görögök matekját. Az IMF egyik vezető közgazdásza a január közepi davosi világgazdasági fórumon úgy becsülte, hogy az új athéni kormány júliusig tudja finanszírozni kiadásait anélkül, hogy összeütközésbe kerülne hitelezővel, azaz a trojkával - emlékeztet az FT publicistája. Ezt az előrejelzést azonban az előtt adta, hogy elfogadták volna az új kormány első intézkedéssorozatát. Elvileg felmerülhet, hogy friss pénz áll a házhoz, azonban ez lényegében kizárható. Csak az jöhetne szóba, hogy februárban megállapodnak a hitelezőkkel az EU-IMF hitel következő részletének átutalásáról. Ehhez azonban nem növelniük, hanem csökkenteniük kellene az állami kiadásokat.

Varufakisz a segélyprogrammal kapcsolatban egyértelműen elutasító volt. Azt mondta, nincs szükségük a hétmilliárd eurós következő részletre. Az sem számít, hogy a kormánynak augusztusban éppen ekkora összeget kell adósságtörlesztésre költenie. A további alkudozás arról, hogy mit tegyenek a pénzért cserébe, szerintük sehova se vezet, csak továbbgörgeti a megoldhatatlan gondokat. Ehelyett az egész programot újra akarják tárgyalni. Ez azonban hosszú huzavona lesz

Összeomlás

Az FT szakírója Gideon Rachman úgy látja, hogy ideiglenesen az egész európai baloldal elvesztette a józan ítélőképességét. Ciprasz győzelmét nagy ováció fogadta, egyes cikkek a munkásmozgalom klasszikus hőseihez és a baloldali mártírokhoz hasonlítgatják. Aztán ha a Sziriza próbálkozása elbukik, majd előkerülnek a jól ismert összeesküvés-elméletek: a németek, a bankárok, valamint a CIA okolása a kudarcért. Szó sem esik majd arról, milyen nagy tempóban látott hozzá a görög kormány a pénzügyi összeomlás előkészítéséhez.