Tony Estanguet, a 2024-es párizsi olimpiai pályázat szervezőbizottságának társelnöke kategorikusan kizárta, hogy 2028-ig várjanak a nyári játékok megrendezésével, ha 2024-ben nem kapnának lehetőséget erre - írja a Bloomberg. Estanguet nemes egyszerűséggel azt üzente a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy most vagy soha.

Az olimpiai család vagy Párizst választja a '24-es játékokra, vagy nem fogunk visszajönni a '28-as rendezési jogért - fogalmazott Londonban újságíróknak. Budapest (illetve korábban Boston, Hamburg és Róma) visszalépése után csak Párizs és Los Angeles maradt versenyben a 2024-es rendezési jogért. Látva a jelentkezők elpárolgását a NOB felvettette, hogy a két következő nyári játékokról egy kalapban döntenének idén szeptemberben.

Jól jöhet

Az eseményeknek Budapest szempontjából is lehet jelentősége, ugyanis az olimpia magyar hívei megcélozták a 2028-as játékok megrendezését. Ha például az amerikai nagyváros nyerne a 2024-es olimpiai pályázaton és Párizs végleg kiszállna a játékból, akkor egy európai nagyváros jó eséllyel indulhatna 2028-ért.

Párizs technikai okokra hivatkozva utasítja el a halasztást. Az olimpiai falu helyszínéül kiválasztott területtel kapcsolatos jogok csak 2024-ig szólnak, és nem meghosszabbíthatók. Emellett Estanguet szerint továbbra is úgy vélik, hogy a 2024-es versenyek legkiválóbb helyszíne a francia főváros lenne.

Ultimátumok

Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere szintén hűvösen nyilatkozott a 2028-as lehetőségről. 2024-ért versenyzünk, és pont - jelentette ki az olimpiai mozgalom ügyeit nyomon követő Inside the Games internetes portálnak nyilatkozva. Nagyon szívesen meglátogatjuk a barátainkat Párizsban 2028-ban - tette hozzá pikírten.

A francia főváros többször próbálkozott a nyári játékok rendezési jogának megszerzésével, miután utoljára 1924-ben látta vendégül az olimpikonokat és a szurkolókat.

Los Angeles viszont az utolsó város, amely az USA-ból, azaz abból az országból pályázik, amely nagyon fontos a NOB-nak. Az NBCUniversallal kötött közvetítési szerződés egyedül többet hoz a szervezetnek, mint az összes többi médiamegállapodás, továbbá az olimpiák 13 legnagyobb támogatója közül hat egyesült államokbeli vállalat.

Sok-sok 4-es metró

A két jelentkező egyaránt azt ígéri, hogy meglévő sportinfrastruktúráját bocsátja a játékok rendelkezésére, Párizsban csak az olimpiai falut kell a semmiből megépíteni. Az amerikaiak 5,3 milliárd dolláros (1516 milliárd forint), a franciák 6,2 milliárd eurós (1916 milliárd forint) költséggel számolnak. (Az előbbiből valamivel több mint három, az utóbbiból négy 4-es metrót lehetne felépíteni.)