Az olimpiai létesítmények többsége kész, a sportolók a felkészülésük utolsó szakaszában tartanak, ám sokan nem tudnak örülni annak, hogy kevesebb mint száz nap múlva kezdődnek a játékok és május első napjaiban az olimpiai láng is megérkezik Rio de Janeiróba Görögországból - kezdte a két nevezetes eseményhez időzített háttérelemzését a Guardian.

A híres Copacabana strandon 2009-ben brazilos népünnepély fogadta a bejelentést, miszerint a Rio rendezheti Dél-Amerika első olimpiáját, ám ma Brazília politikai és gazdasági válsága miatt a város az elmúlt hónapok felfordulásai miatt sokkos állapotban van, amelyet tovább súlyosbíthatnak a nagy sportesemény szervezésével járó, idegtépő kockázatok.

Kinek lesz hasznára?

Az egymást követő politikai felfordulás és gazdasági recesszió, a bűnözés súlyosbodása és más csapások árnyékot vetnek a felkészülésre, aláásták az emberek bizalmát és arra ösztönzik az őket, hogy feltegyék a kérdést: kinek lesz a hasznára a megarendezvény?

A legfontosabb csapások közé tartozik, hogy eljárás indult Dilma Rousseff államfő elmozdítására, ami két egyaránt az utcán tüntető táborra osztotta az embereket. Az impeachmentet támogató képviselők fele maga is érintett a brazil történelem legnagyobb korrupciós botrányában, amely az állami olajvállalat, a Petrobras körül robbant ki, és amelynek szálai az ország legfelsőbb vezetőiig is elérnek.

A GDP évtizedek óta nem látott hanyatlásban van, a real elvesztette értéke 40 százalékát az elmúlt két évben, nő az infláció. Emberemlékezet óta nem látott egészségügyi válság robbant ki a Zika-vírus megjelenésével. A szúnyogok terjesztette fertőzés születési rendellenességekhez vezethet. Az olimpia vitorlásversenyeinek helyet adó Guanabara-öböl továbbra is bűzlik az ürüléktől.

Halálos áldozatok

Az olimpiával kapcsolatos friss hír az az ombudsmani jelentés, amely szerint eddig 11 ember vesztette életét a játékokkal összefüggő építkezéseken. A 2014-es riói foci-világbajnokság előtt nyolcan haltak meg, a 2012-es londoni játékok nem követeltek ilyen áldozatot.

Április végén legkevesebb ketten haltak meg, amikor egy nyolc hónapja átadott bicikliút becsúszott az Atlanti-óceánba. Korábban egy besárlóközpontban gránátrobbanások és gépfegyvertűz hangja sokkolta helyi vásárlókat és az éppen ott lévő turistákat. Az eset rávilágít a kiújult gengszterháborúk jelentette veszélyre.

Idegesség, aggodalmak

Eközben egyre több idegeskedést okoz a közkiadások lefaragása, ami sztrájkokhoz vezetett és lebénított több száz iskolát. A pénzhiány miatt az egészségügyben működő szakszervezetek arra figyelmeztettek, hogy az ország egészségügyi rendszere nem készült fel a Zika-veszély kezelésére. Ugyancsak emiatt az olimpia szervezőnek más forrást kellett keresniük a médiacenter légkondicionáló rendszerének finanszírozásához.

Még aggasztóbb, hogy kétmilliárd reallal (154,5 milliárd forint) mérsékelték a rendőrség büdzséjét. Mit sem törődtek azokkal a hírszerzési értesülésekkel, amelyek szerint az Iszlám Állam terrorszervezet az olimpiát tekintheti következő célpontjának.

Nagy fordulat

Eközben nem javult a katasztrofális közlekedési helyzet, a versenyekre szóló jegyeknek csak a fele kelt el, a munkanélküliség nő, pedig még le sem csengtek a sportlétesítmény-beruházások. Szaporodnak a fekete fiatalok elleni halálos áldozattal járó rendőrségi fellépések és a legnépszerűbb politikus nőgyűlölő, a erőszakos fellépést pártoló és a nyolcvanas évek katonai diktatúráját dicsérő kijelentéseket tesz.

A riói olimpia rendezése úgy indult, hogy a nagy eseménnyel egy emelkedőben lévő, modern, a világ színpadán magának helyet, befolyást követelő, feltörekvő ország mutatja meg magát a világnak. A játékok kezdete előtt néhány hónappal azonban egy régi típusú latin-amerikai ország próbálja átverekedni magát a feladaton.

Láttunk már ilyet

Ellene lehet vetni mindennek, hogy a két évvel ezelőtti futball-világbajnokság előtt hasonló gondokat - befejezetlen létesítményeket stb. - láttunk, ám az esemény ettől függetlenül sikeres volt. Még jobb is a helyzet, mert nincsenek nagy olimpiaellenes tüntetések és a beruházások időben és költségkeretükön belül folynak. Két kivétel van: az új metróvonal és a kerékpálya elkészülte kétséges.

A szervezők abban bíznak, hogy a versenyek közeledte olimpiai hangulatba hozza az embereket. Ezt szolgálja, hogy az olimpiai lángot körbeviszik az országban, több mint 300 várost érintve. A sportolók is abban bíznak, hogy valamelyest stabilizálódik a politikai és gazdasági helyzet augusztusra.

Csak a politikusok és barátaik

Nem hiszem, hogy Brazíliában, és főként Rióban olimpiai hangulat alakulhat ki - véli Sérgio Praca társadalomtudós. Csupa rosszat látunk, ami a városháza, a szövetségi és a központi kormány hibája. A szakember szerint az olyan megarendezvények, mint az olimpia csak a politikusok érdekeit szolgálják. Közpénzből felesleges beruházások indulnak - a világbajnokságra épült stadionok is üresek manapság.

Egyetért vele Luiz Martins de Melo sportközgazdász, pedig ő részt vett az olimpiai jelentkezés előkészítésében. Szerinte a rendezvény idejére megnyugszanak a kedélyek, mert a helyiek szeretnek ünnepelni. Utána azonban, ahogy például visszaesik a foglalkoztatás, jön a keserű ébredés.

A szakember ma már úgy látja, hogy az olimpia rendezése a gazdag nemzeteknek való, amelyeknek megvan a kellő logisztikai, infrastrukturális hátterük, különösen olyan sportágak versenyeinek megrendezésére, amelyek csak náluk léteznek. Ki akar tollaslabdaversenyekre járni Brazíliában? - teszi fel a szónoki kérdést.

A buli az olimpia idején óriási lesz. Örökségként azonban csak egy nagy halom szemetet hagy majd hátra.