A korábbi becsléshez viszonyítva a növekedés 0,3 százalékponttal magasabb. A tavalyi év utolsó negyedéhez viszonyítva az idei első negyedévi növekedés 3,1 százalékos. A gazdasági elemzők korábban ezt a mutatót 2,8 százalékra becsülték.

A CSÚ közléséből kiderül, hogy az idei negyedévi gazdasági növekedés az utóbbi évek rekordját jelenti. Éves szinten legutóbb 2007 utolsó negyedében volt ilyen mértékű a gazdasági növekedés.

A kedvező gazdasági növekedés gyakorlatilag az összes termelői ágazatban kimutatható. A feldolgozóipar növekedése 6,8 százalékos, az építőiparé pedig 2,6 százalékos volt. A növekedés a szolgáltatási ágazatok többségében is megmutatkozott. A kereskedelem, a közlekedés vagy a szállásadás például 3,1 százalékkal emelkedtek.

A GDP növekedését hazai és a külföldi kereslet is támogatta. "A hazai kereslet 2014-ben megindult erősödése folytatódott és erősebb volt, mint a külföldi keresleté" - állítja a statisztikai hivatal.

Az anyagokból kiderült, hogy a háztartási fogyasztás növekedése mellett a gazdasági növekedést a nagyobb beruházások is támogatták.

Pörög a lengyel gazdaság is

A lengyel statisztikai hivatal pénteken ismertetett végleges adata szerint a március végével záródott három hónapban a hazai össztermék (GDP) 3,6 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz mérten. A hivatal mintegy kéthete ismertetett előzetes adata minimálisan kisebb, 3,5 százalékos gazdaságbővülésről szólt. A tavalyi utolsó negyedévben a GDP 3,3 százalékkal emelkedett.

Az idei első negyedévben a GDP 1 százalékkal nőtt az előző negyedévvel összevetve, amikor kisebb, 0,8 százalék volt a bővülés - a szintén pénteken ismertetett végleges adat szerint, ami megegyezett az előzetesként közölt számokkal.

Éves szinten a hazai kereslet 2,6 százalékkal nőtt, a beruházások 11,4 százalékkal emelkedtek, a lakossági fogyasztás 3,1 százalékkal bővült.