Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kenneth Rogoff amerikai közgazdász professzort ezerszer emlékeztették a barátai a tavaly januári davosi világgazdasági fórum (WEF) óta arra, mit is jósolt Donald Trump ingatlanmágnás amerikai elnökké válásának esélyeiről. Azt mondta, hogy ez soha nem történhet meg. A fórum részvevői ugyanezt gondolták a Brexit lehetőségéről, és ez csak a két legnagyobb tévedésük a sok kisebb rossz prognózis mellett.

Ami azt illeti a svájci kisvárosban találkozó gazdasági szakemberek és politikusok olyan rossz jósok, hogy erről már vicc is született - kezdi a Bloomberg az idei fórum elé időzített cikkét. Eszerint nem számít, hogy egy esemény mennyire valószínűtlen, biztosan megtörténik, ha a Davosban felvonuló elit tagjai egyetértenek abban, hogy nem történhet meg.

Nem vicces

Előrejelzéseik pontatlanságát azonban minden bizonnyal nem találják ennyire viccesnek a rendezvény résztvevői, akik idén január 17. és 20. között osztják meg egymással nézeteiket a világ dolgairól. A populista politikai irányzatok, mozgalmak és vezetők előretörését hozó 2016-os év után ugyanis nem pusztán jóslataik, hanem egész világképük kérdőjeleződött meg.

Négy évtized mantrája

A WEF résztvevői az elmúlt negyven évben egyetértettek abban, hogy a globalizáció, a nyílt piacok világa jó dolog. A tőke, az áruk és az emberek szabad áramlása óriási előnyökkel jár azoknak, akiknek sok pénzük van és/vagy jól képzettek. Az a háromezer ember, aki idén összegyűlik Davosban, kénytelen lesz szembe nézni azzal, hogy ennek a felfogásnak hitelessége megkérdőjeleződött.

A konferenciatermekben, kávézókba és éjszaki partikon folytatott beszélgetéseken fel kell tenniük maguknak a kérdést: mi értelme a találkozójuknak.

A globalizáció javítására tett javaslataikkal segítséget nyújtanak-e a világ lakóinak problémáik megoldásához vagy csupán részei a problémának, amellyel az embereknek szembe kell nézniük, mert a globalizáció erőltetésével, reklámozásával elfedik, hogy az alapvetően káros az emberiségnek - írja a Bloomberg.

Előre látta

A 2008-2009-es recesszió óta megindult kilábalás a magas jövedelműeknek kedvezett, keveset hozott a közepes vagy annál is rosszabb helyzetben lévőknek - fejtegeti Nairman Behravesh, az IHS Markit piackutató cég vezető elemzője. A világ elitjének a davosi fórumon felvázolt javaslatai nem váltak be, nem eredményeztek általános gazdasági kilábalást.

Ez az alapja annak, hogy Európában és az USA-ban egymás után erősödtek meg az elitellenes erők. Samuel Huntington amerikai politikatudós Davos Mannek nevezte azokat a világpolgárokat, akiknek nincs gondjuk a határok leomlásával. Ezek az emberek élesen elválnak azoktól a polgártársaiktól, akik csak lakóhelyük környezetében tudnak megélni.

Bár minden populista mozgalom különböző, egyben egyetértenek: megvetik a hatalom lévő eliteket. Huntington, aki 2008-ban meghalt előre látta azt, ami hazájában Trump megválasztásával tavaly történt. Megjósolta, hogy az amerikaiak végül fel fognak lázadni a bevándorlás, különösen a Mexikóból érkező bevándorlók, illetve az értelmiségi elit és a nemzetközi vállalatok egyre erősebb befolyása ellen.

Aggódás

Az idei fórum programja világosan jelzi a részt vevők aggodalmait. Az egyik pszichológiai panel azt ígéri, hogy elárulja, hogyan készülhetünk fel érzelmileg a nacionalista populizmus korszakának kezelésére. Egy másik a középosztály bajaira ígér gyógyírt. Egy harmadik segítséget kínál a globális közösségnek egy pozitív üzenet megfogalmazásához.

A tanácskozás számos résztvevője előre jelezte, hogy ragaszkodni akar a korábbi üzenethez, a globalizáció fényezéséhez. Legfeljebb annyit módosítanának ezen, hogy igyekeznek majd bebizonyítani: lehetséges egy olyan globalizáció, amely nem hagyja az emberek egy részét az út szélén.

Kevés lesz

A Bloomberg szakírói azonban úgy gondolják, hogy ez kevés lesz. Ha a davosi fórum résztvevői továbbra is ugyanazt akarják ajánlani az emberiségnek, amit az elmúlt négy évtizedben, ha továbbra is úgy vélik, hogy a globalizáció ígér prosperitást a világ lakónak, az a szívük joga. Szembe kellene nézniük azonban azzal: talán rossz úton járnak.

Nem ártana némi szégyenkezés! - véli Ngaire Woods oxfordi közgazdász professzor, a davosi tanácskozások gyakori résztvevője. A világ elitje évtizedek óta ugyanazt mondja a népnek: kézben tartjuk a globalizációt, azon vagyunk, hogy mindenkinek hasznot hozzon. Idén nem érhetik be azzal, hogy elismétlik ezt az üzenetet!