Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az utóbbi napokban a PSA Peugeot Citroen, az Audi és a Ford is visszavett növekedései terveiből, s olyan ipari cégek, mint a Caterpillar vagy a Siemens is arra figyelmeztették befektetőiket, hogy a kínai folyamatok negatív hatással lehetnek tevékenységükre - írja összefoglalójában a Financial Times.

Ezek a bejelentések egyértelműen arra utalnak, hogy a kínai gazdaság korábban vártnál lassabb növekedése és az ország tőzsdéinek mélyrepülése komoly fejfájást okoz az olyan nagyvállalatok vezetőinek, amelyek az utóbbi években a kínai piacon komoly pozíciókat építettek ki. Az Audi és a Renault a napokban jelentette be, hogy csökkentik idei eladási terveiket, a Volkswagen-csoport kereskedelmi igazgatója pedig rázósnak nevezte a következő évet az ázsiai országban. A Peugeot még a hét elején csökkentette a kínai piacon várt növekedési ütemét 7 százalékról 3 százalékosra, a Ford pedig egyenesen azzal számol, hogy 1990 óta először idén csökkenhetnek eladásai a világ második legnagyobb gazdaságában.

Nem csak az európai, de természetesen az amerikai cégek is érintettek. A lap idézi a United Technologies pénzügyi igazgatójának elemzői tájékoztatóját, amelyen arról beszélt, hogy Ázsiában a kínai piacon egyértelmű a lassulás, az ingatlanpiac, az építőipar egyértelműen nyomás alatt áll.

Sok cég számára Kína a lehetőségek országa volt, azonban nem tudta mindig beváltani a hozzá fűzött reményeket. Ráadásul sokan most azzal szembesülnek, hogy az üzleti környezet nagyon rosszra fordul -  mondta Ludovic Subran, az Euler Hermes hitelbiztosító vezető közgazdásza a lapnak.

A kínai lassulás a kimagasló növekedést hozó évek után az utóbbi hónapokban vált igazán láthatóvá, a legutóbbi adatok szerint az ország ipari termelésének aktivitása 15 hónapja nem látott mértékben csökkent júliusban. A lassulás ráadásul egy masszív tőzsdei lejtmenettel párosul, hétfőn a Shanghai Composite index 2007 óta nem látott esést szenvedett el, egy nap alatt 8,5 százalékot veszített értékéből. Az index június eleji csúcsához képest már 30 százalékot veszített értékéből, annak ellenére, hogy kormányzat sorozatos intervenciókkal próbált gátat szabni a lejtmenetnek.

De nem csak az ipari szektorban, hanem a fogyasztási szektorban is a fő téma volt a jelentési szezonban a kínai lassulás. A söripari óriáscég, az Anheuser-Busch Inbev a Kínában eladott sörmennyiség 6,5 százalékos csökkenését jelentette. A ipari alkatrészgyártó Schneider Electric első féléves eredménye 12 százalékkal csökkent, s visszavette idei célszámait, ők a kínai építőipar és az ipari szektor gyengélkedését hozták fel okként. A cég ügyvezetője szerint a kínai piac folyamatosan gyengén teljesít, s ez rövid távon nem is látszik megváltozni.

A Siemens jelentése szerint kínai árbevétele 8 százalékkal csökkent, s az országból érkező új rendeléseik állománya 2 százalékos visszaesést mutat. Hogy Kína stabilizálódik-e, ez a milliárd dolláros kérdés - mondta Joe Kaeser, a Siemens vezérigazgatója.

A cégek a jelek szerint most kezdik megérteni, hogy nem egy normális, ciklikus lassulással állnak szemben Kínában. Ami most zajlik, az a gazdaság átállása egy másik, lassabb növekedéssel párosuló szerkezetre. Ez sokáig eltarthat, s mivel ezzel a kormányzat is tisztában van, arra számítunk, hogy további kamatvágásokkal és likviditási fröccsökkel próbálják majd meg enyhíteni ennek kedvezőtlen hatásait - mondta David Finch, a BNP Paribas elemzője a lapnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!