Nagyon úgy tűnik, hogy az adósság igen sok embert elkísér a sírig vagy ha tetszik, még azon is túl - derült a MarketWatch cikkéből. Egy ezer egyesült államokbeli válaszadó körében végzett felmérés szerint a felnőttek 13 százaléka, a jelenleg is hitelt törlesztő emberek 18 százaléka számít arra, hogy élete végéig marad valamilyen adóssága. A közvélemény-kutatást a CreditCards.com pénzügyi portál megrendelésére végezték el.

Még érdekesebb azonban ennél, hogy az egy évvel korábbi hasonló felméréshez képest duplájára nőtt azok aránya, akik ilyen pesszimistán vagy realistán gondolkodnak - mondja Matt Schultz, a CreditCards.com vezető elemzője. A szakértő meglepő tartja ezt a fejleményt, amit azzal magyaráz, hogy így csapódnak le az egyes adósokra a hitelezés különböző területein jelentkező gondok.

Hitelválság 2.0?

Az utóbbiak közül az egyik a diákhitelválság, azaz a diákhitel-tartozások felhalmozódása, ami mögött nem meglepő módon 2008-2009-es pénzügyi válság húzódik meg. A krízis kirobbanása után sokan felfüggesztették diákhitelük visszafizetését, mert elvesztették az állásukat, s mivel a munkanélküliség csak lassan csökken, jókora hátralékot halmoztak fel. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a frissen végzettek nehezebben kapnak munkát, ezért lassan kezdenek törleszteni.

Egyes elemzők már a következő pénzügyi összeomlás forrását látják a behajthatatlan diákhitekben. Míg 2003-ban 250 milliárd dollár ilyenfajta kölcsön volt a bankok könyveiben, addig 2011-ben már 900 milliárd. Ez azt jelenti, hogy a diákhitel-adósságok gyorsabban nőttek, mint a hitelkártya-, az autóhitel- vagy a jelzálog-adósságok. Az említetteken túl a növekedéshez hozzájárultak az emelkedő tandíjak, illetve az, hogy sokan második egyetemi szakon kezdtek tanulni, miután az első diplomájukkal nem tudtak elhelyezkedni.

Optimista fiatalok

Az emberek mélyülő eladósodásához a diákhitelek-tartozások megugrásán túl hozzájárult a hitelkártya-adósságok enyhe emelkedése is 2013 és 2014 között. Végül nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy lassabban emelkednek a bérek, mint a válság előtti békeévekben, ami nem könnyíti meg az adósok helyzetét.

A felmérés meglepő tanulságai közé tartozik az is, hogy az ezredforduló előtti két évtizedben született generáció tagjai tartanak a legkevésbé a halálukig tartó adósságtörlesztéstől. Tanulmányok sora szól ugyanis arról, hogy ennek a korosztálynak milyen rosszak az előrejutási esélyei, hogy nem tudnak megfelelő jövedelemre szert tenni aktív életükben, és hogy alig lesz nyugdíjuk. Úgy tűnik azonban, hogy az optimizmus továbbra is a fiatalok jellemző tulajdonsága - mondja Schultz.

Jómódúak - kevésbé jómódúak

Minél idősebb korcsoportokat vizsgálunk, annál nagyobb azok aránya, akik sírig tartó törlesztésre számítanak. A legmagasabb arány, 17 százalék a 65 éves és annál idősebb körében adódott (lásd a táblázatot). Talán meglepő az is, hogy nincs szoros összefüggés a megkérdezettek jövedelme és az adósságukkal kapcsolatos várakozások között. Az amerikaiak 12-14 százaléka anyagi lehetőségeitől függetlenül arra számít, hogy soha nem fejezi be az adósságtörlesztést. Ezt várják azok is, akik évente több mint 75 ezer dollárt (havi 1,6 millió forint) keresnek.

A sírig törlesztők aránya* (%)
Életkor (év)A teljes lakosság körébenAz adósságot törlesztők körében
18-2956
30-491317
50-641622
65-1731
*azok aránya, akik úgy vélik, hogy halálukig törleszteni fogják valamilyen adósságukat
Forrás: MarketWatch

Az alacsonyabb jövedelmi sávokban azért van némi különbség. Az életen át tartó adósságra számítók aránya 20 százalék azok körében, akik évente átlag 30 ezer dollár (havi 640 ezer forint) alatt keresnek. Az ennél valamivel magasabb jövedelmi sávba tartozóknál 15-16 százalék ez az arány.

Próbálja elkerülni!

A családok tagjait idegesítheti, hogy az esetek egy részében az elhunyt rokon tartozása rájuk marad. Az adósoknak pedig még azzal is számolniuk kell, hogy bizonyos hitelek törlesztése rosszabb, mint másokéi. A hitelkártya-tartozások jellemzően ilyenek, ugyanis kamatuk magasabb, más kölcsönfajták kamatánál.

A pénzügyi és a nyugdíjszakértők egyaránt azt ajánlják a nyugdíjba vonulóknak, hogy aktív életük vége előtt igyekezzenek letudni minden adósságukat. Ez még a jelzáloghitelekre is vonatkozik, amelyeknek végül is van vagyonfedezetük. A legtöbb amerikai már most is túl kevés megtakarítással megy nyugdíjba.

Az 55 évesek vagy annál idősebbek körében tízből közel hat embernek kevesebb mint 100 ezer dollárja (25,8 millió forint) van a bankban, amikor nyugdíjba vonul. Közel 25 százalékuk ezer dollár tartalékkal sem rendelkezik. Így komoly bajba kerülhet az, aki kénytelen hiteltörlesztésre fordítani megtakarítását és nyugdíját.