Magyarország egyfajta határvonalon fekszik Európában a klímaváltozás veszélyei szempontjából - derül ki az nrgreport.com energetika szakportál cikkéből. Az internetes site-ot az osztrák székhelyű NAXOS Beteiligungen GmbH üzemelteti. Az ND-Gain alkalmazkodási index alapján készült rangsorban Magyarország a 37. helyen áll a világ országainak sorrendjében.

Ezzel az Európát érintő térképen még a zöld színnel jelölt országok között van, azonban nem a klímaváltozásban legkevésbé érintett, sötétzölddel jelölt országok között. Nem jó hír, hogy az ország déli, délkeleti szomszédai már "sárgák", azaz súlyos csapásokra számíthatnak, aminek határokon átnyúló következményei - kivándorlás - is lehetnek.

Globális összehasonlításban jól áll Magyarország. A legrosszabbul Afrika lakosai járhatnak - éppen azok, akik a legkevésbé felelősek a globális felmelegedésért.

Forrás: The Eco Experts

 

A nagy gond az, hogy ha egy idősort nézünk, akkor ugyanebben az összevetésben, azaz az ND-Gain számai szerint korábban sokkal jobban állt az ország. Szűken másfél évtizeddel ezelőtt, 2002-ben még a 25. volt abban a sorban, amelyet a legkevésbé veszélyeztetett országok vezetnek.

E változás hátterében nem a magyar mutatók romlása áll, hanem a versenytársak felkészültségének javulása. Az ND-Gain index ugyanis két összetevőt tükröz: a sérülékenységet és a felkészültségét. Az utóbbi egy-egy ország alkalmazkodóképességét méri.

Ebben a gazdaság, a társadalom és a kormányzás különböző mutatói próbálják számszerűsíteni. Az adatokból kiderül, hogy Magyarországon 2008 óta jelentősen gyengül a jog uralma, romlik a szabályozási környezet, miközben porladnak a korrupció útjában álló akadályok.