Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olaj árának hét eleji megugrása csupán egy felpattanás lehetett, így azok a kereskedők, akik tartós drágulásra számítottak, várhatóan csalódnnak, azonban akik tartanak attól, hogy visszatér a drága olaj és ezzel a drága benzin, túl korán ijedtek meg - írta a CNBC. A kereslet és a kínálat egyensúlya irányába mutató adatok megjelenése nyomán valamelyest magához tért az olajár a hét első napjaiban.

A londoni Brent több mint két dollárral drágult kedden és 52,30 dollár/hordón állapodott meg, ami havi rekord. A kereskedők egy része hirtelen optimistává vált, ám szerdán máris megérkezett az első hideg zuhany: a friss adat szerint az amerikai készletek a vártnál magasabbak. Ez rögtön mélyen 52 dollár alá tolta Brent árát. A csütörtök nem hozott lényeges változást: az a Brent hordónként 51-52 dollár, az amerikai WTI 47-48 dollár környékén járt.

Ugrott egyet a döglött macska

A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a mostani rallyt gyors esés követi, azaz ahogy a magyar tőzsdei zsargonban mondják felpattant az ár. (A jelenséget az angolszász börzéken dead cat bounce néven emlegetik.)

Nem szeretném senkinek sem elvenni a jó kedvét, de pesszimista vagyok: ha a WTI 50 dollár/hordó fölé kerül, az nagyon rövid ideig tart, azt viszont valószínűnek tartom, hogy a következő árcsökkenés nyomán "benéz" a 40 dolláros határ alá - mondta Warren Gilman, a hongkongi CEF Holdings pénzügyi szolgáltató cég vezérigazgatója.

A lényeg az, hogy még mindig túl sok az olaj a piacon. Úgy látszik ugyan, hogy az USA-ban a viszonylag drága olajpala-kitermelés elkezdett csökkenni, ám a világgazdasági kínálat még így is nő. Ahhoz, hogy a túlkínálat tartósan eltűnjön, még alacsonyabb árak kellenek - véli a szakértő.

Most mi lesz?

A kereskedők és a szakértők többségének hangulatát mostanában leginkább az óvatosság jellemzi. Ahogy az árak az 50 dolláros szint környékére értek, mindenki azt találgatja, mi lesz az olajtermelők következő lépése. Adnak-e némi hátszelet a drágulásnak vagy nem változtatnak eddigi stratégiájukon?

Az OPEC legnagyobb tagja, Szaúd-Arábia nyomására tavaly úgy döntött, nem csökkenti exportját. A szaúdiaknak rosszak a tapasztalataik: a korábbi hasonló döntések után az OPEC kisebb tagjai megszegve a megállapodást tartották kitermelésüket, ami a legnagyobb OPEC-tag piaci részesedésének zsugorodásához vezetett. Ez így maradt a korlátozások feloldása után is. Most nem szeretnének besétálni ebbe az utcába.

Hosszabb távra terveznek

Így aztán makacsul ragaszkodnak a korábbi exportkvótákhoz, azt is vállalva, hogy a kieső költségvetési bevételek miatt vissza kellett venniük a kiadásokat. Szaúd-Arábia és Oroszország, a világ két legnagyobb olajtermelője a napokban tárgyalt egymással a hogyan továbbról - sokan úgy vélték közösen csökkentheti az olajkínálatot a világpiacon, hogy feltolja a fekete arany árát. Ennek azonban egyelőre nincs jele.

Gilman arra számít, hogy Szaúd-Arábia továbbra is elviseli az alacsonyabb exportbevételt, ezért az OPEC év végi ülésén sem fognak változtatni a kitermelési kvótákon. A szakértő úgy véli, hogy addigra látszani fog a tavaly elhatározott stratégia sikere, azaz az OPEC-en kívüli országok kitermelése zsugorodni fog. A lényeg, hogy ki kell tartaniuk ahhoz, hogy a túlkínálat közép- és hosszú távon (5-10 évre) megszűnjön.