Theresa May brit miniszterelnök továbbra is egyrészt-másrészt stílusban beszél arról, milyen feltételekkel akarja megoldani Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból - derült ki az élő tudósításokból. Bölcs és ambiciózus kereskedelmi megállapodást akarnak a függetlenné váló szigetország és az EU között, de Nagy-Britannia nem maradhat az egységes európai piac része.

Ez ugyanis azt jelentené, hogy továbbra is aláveti magát az Európai Bíróság joghatóságának, ami gyakorlatilag azzal járna, hogy nem hagyja el az EU-t. (Márpedig a britek többsége tavaly júniusban a brexit mellett döntött.)

Egy lépést előre, egyet hátra

Nem keressük az egységes piaci részvétel fenntartásának lehetőségeit, de arra törekszünk, hogy a lehető legteljesebben hozzáférjünk ahhoz - fogalmazott May. Meglebegtette azt a lehetőséget is, hogy Nagy-Britannia megfelelő összegű hozzájárulást fizet a közös piaci részvétel lehetőségért cserébe.

Ezt néhány minisztere korábban már jelezte. Egyben ezzel bukik a Leave mellett kampányolók egyik leghangsúlyosabb ígérete, miszerint a kilépéssel megspórolhatnák a brit hozzájárulást az EU költségvetéséhez.

Az egyrészt-másrészt stílus megnyerhette a devizapiaci kereskedők tetszését is, ugyanis a font több mint két százalékkal (1,22 dollár/font fölé) erősödött a dollárral szemben. Hétfőn, amikor arról érkeztek hírek, hogy May egyértelműen a kemény brexit mellé áll, a font gyengült a devizapiacokon.

Még egy lépést előre és hátra

Hasonló álláspontot fogalmazott meg a brit miniszterelnök a vámunióval kapcsolatban. Kormánya azt akarja, hogy a kilépés nyomán Nagy-Britannia szabadon köthessen kereskedelmi egyezményeket más országokkal, ám ugyanakkor arra törekszik, hogy az EU-val folytatott kereskedés a lehető legszabadabb és "feszültségmentesebb" legyen.

Szerinte ezek a szándékok nem ütköznek egymással. Országa nem akarja, hogy vonatkozzon rá a közös kereskedelempolitika és a közös vámtarifarendszer - a vámunió két kulcseleme -, de igyekszik megkötni egy csak rá vonatkozó, egyedi egyezményt az unióval. Mint mondta, nyitott minden ötletre, amellyel megoldható ez a feladvány.

Technikai részlet

May végül igyekezett tisztázni egy fontos technikai részletet. Mi történne akkor, ha az uniós kilépésre rendelkezésre álló két év alatt nem sikerülne megállapodni az brexit tartalmáról. Nos, London azt szeretné, hogy erre az esetre kötnének egy az átmenetet szabályozó külön egyezményt. Mindenképpen el akarják kerülni, hogy a brexit a végtelenségig nyúló tárgyalási folyamattá váljon.

További fontos technikai részlet, hogy May beszédében megígérte: a parlament szavazhat a brexitmegállapodásról. Újságírói kérdésre, miszerint mi lesz, ha a törvényhozás nemmel voksol majd, azt válaszolta bízik minden résztvevő fél jóakaratában. (A brit legfelsőbb bíróság január második felében hozza nyilvánosságra állásfoglalását arról, hogy kell-e a kormánynak engedélyt kérnie a parlamenttől már a brexittárgyalások elindításához is - a szerk.)

Ultimátum

A BBC első értékelése szerint kemény mondatokat hallhattak, akik követték a miniszterelnök mondandóját. A beszéd nem értékelhető másként, mint hogy abban a londoni kormány feje ultimátumot adott az unió többi vezetőjének. Hiába akar Nagy-Britannia az EU barátja maradni, ha az EU megkeményíti az álláspontját az egységes piac használatának szabályaival kapcsolatban, akkor ez az ultimátum rosszul sülhet el.

Nagy csalódás lehet

Egy sor politikai és gazdasági megfontolás alapján Theresa May úgy gondolhatja, hogy ha nincs megállapodás az jobb, mint ha rossz megállapodást kötnek, mert ebben az esetben a szigetország a világ EU-n kívüli államaival kötött előnyös megállapodásokkal kárpótolhatná magát az elvesztett európai lehetőségekért. És Nagy-Britannia könnyen úgy járhat, hogy nem tud megegyezni az EU-val.

Mi lesz a skótokkal? Nick Eardley, a BBC skóciai parlamenti tudósítója úgy véli, hogy a brit miniszterelnök mai beszéde nyomán a londoni és az edinburgh-i vezetés ütközőpályára került. A skót kormány ugyanis még decemberben világossá tette, hogy olyan brexitet akar, amelyben Nagy-Britannia az egységes piac része marad.

Nyitott kérdés, hogy ezek után lesz-e újabb népszavazás a skót függetlenségről, azaz Skócia kilépéséről az Egyesült Királyságból. Nicola Sturgeon skót első miniszter, a Skót Nemzeti Párt elnöke jelezte: nem blöfföltek, amikor kilátásba helyezték ezt a referendumot ara az esetre, ha úgy látnák, hogy a brexitmegállapodás ellentétes országuk érdekeivel.

Reakciók

A német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier megdicsérte Mayt, hogy "egy kicsit jobban megvilágította" kormánya terveit és hogy erős kapcsolatot szeretnének az EU-val. "Álláspontunk azonban továbbra is az, hogy a tárgyalások csak akkor kezdődnek, amikor Nagy-Britannia hivatalosan is bejelenti távozását" az EU-ból - olvasható a közleményében.

A brit kereskedelmi kamara közleménye szerint az üzleti világban külön kezelik egy alkuban, hogy mit akarnak elérni a felek, azaz honnan nyitják az alkut, illetve azt, hogy hova jutnak el. Az utóbbival kapcsolatban nem sok eligazítást kaptak ahhoz képest, amit már hetek óta tudnak.

Jeremy Corbyn, az ellenzéki munkáspárt vezére úgy véli, hogy a kormány a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon felfogást követi. Üdvözölte ugyanakkor, hogy a parlament elé viszik a végső megállapodást. Ezzel a Liberális Demokraták is egyetértenek, bár ők többet, referendumot akarnak az egyezményről.

A brit függetlenségi párt (UKIP) vezetőjének, Paul Nuttallnak tetsztett a beszéd. Ő csupán azt zavarja, hogy túl sokáig tarthat a brexit folyamata. Nigel Farange, a párt korábbi első embere, a júniusi brexitkampány egyik vezetője a twitteren azon lelkendezett, hogy a miniszterelnök immáron azokat a mondatokat használja, amelyeket ő éveken át ismételgetett.

Nyitott kérdések

Ben Wright BBC vezető külpolitikai szakszerzője szerint a beszéd számos kérdést nyitva hagyott. Mekkora összeggel járulna hozzá az Egyesült Királyság az uniós büdzséhez az egységes európai piac használatáért cserébe? Megmarad-e valami az európai munkavállalók szabad munkavállalásának jogából Nagy-Britannia területén? Lehetővé teszi-e az EU a szigetországnak, hogy részlegesen maradjon tagja a vámuniónak?

Therea May egy rendezett brexit képét festette le élete egyik legfontosabb beszédében, amelynek alapja, hogy a felek kölcsönösen tekintettel vannak egymás érdekeire. A válások azonban ritkán mennek ilyen simán...