Tökök katonai források szerint a katonai akció megindítása előtt - amelyben a hadsereg tucatnyi tankja és csapatszállító járműve vesz részt - 70 célpontot tett a földdel egyenlővé a tüzérség - derül ki a BBC összefoglalójából. A légierő 12 további csapással takarította az utat a török katonák, illetve szíriai szövetségeseik előtt.

A támadás részben az Iszlám Állam (ISIS/Daesh) terrorszervezet, részben a szíriai kurd harcosok ellen irányul - tette világossá céljaikat Recep Tayyip Erdogan török államfő. További cél, hogy Szírián belül létrehozzanak egy 90-szer 40 kilométeres zónát, ahol a menekültek behúzódhatnak az országban dúló (mindenki mindenki ellen jellegű) harcok elől - írta a CNN.

Csak azt ne!

Ennek szellemében már a hét korábbi napjain is lőtték a kurd erőket - az ankarai vezetés meg akarja előzni, hogy szíriai káoszban és politikai vákuumban létrejöjjön egy egységes kurd terület a két ország határán.

A törökök attól tartanak, hogy ha létrejön egy autonóm kurd terület a térségben, az felerősíti a törökországi kurdok függetlenségi törekvéseit is. Ankara álláspontja szerint az Iszlám Állam ellen harcoló kurd YPG milícia gyakorlatilag a törökországi Kurd Munkáspárt (PKK) része. Az utóbbi az 1980-as évek óta harcol a kurdok autonómiájáért Törökországban.

Nem túl ravaszak

A török támadás célja, hogy ütközőzónát hozzon létre a kurdok előrenyomulása előtt - mondta egy neve elhallgatását kérő washingtoni tisztviselő a BBC újságírójának. A helyzetet bonyolítja, hogy az előrenyomuló YPG nemrégiben orosz közvetítéssel fegyverszünetet kötött a szíriai kormányerőkkel.

Ugyanakkor az USA, amely a kurd milíciában az ISIS elleni egyik leghatékonyabb erőt látja, együttműködik a törökkel is az új offenzívában. Szükség szerint légi támogatást is adnak a szárazföldi katonai műveletekhez.

Megtisztítják

A török kormány, amely arra hivatkozva indította meg a támadást, hogy az ISIS keze benne volt a hét végi, 54 áldozatot szedő véres merényletben, amelyet egy esküvőn követtek el, "teljesen meg akarja tisztítani az Iszlám Állam csapataitól a török határ környezetét. Katonai szakértők már az ISIS előretörésének kezdetekor jelezték, a török hadsereg elsöpörhetné a terrorszervezetet, ha akarná. (A török katonaság a NATO második legnagyobb hadserege.)

További szerdai hír hogy a török terrorelhárító erők házkutatásokat indítottak Isztambulban az Iszlám Állam feltételezett kapcsolatai ellen - idézte a BBC a helyi Dogan hírügynökség értesülését.

Szintén friss fejlemény, hogy Joe Biden, az USA alelnöke Ankarába érkezett. Ő az első magas rangú nyugati vezető, aki a július 15-i bukott puccskísérlet óta Törökországba látogat. Bidennek szembe kell néznie azzal, hogy a török lakosság többsége úgy véli, hogy az USA-nak köze volt a puccskísérlethez.

Lépjünk tovább!

A CNN tudósítása szerint Biden ankarai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a török hitszónok, Fetullah Gülen - akit Erdogan a puccskísérlet megszervezésével és irányításával vádol - ügyében továbbra is együttműködik Törökországgal. Az amerikai alelnök azt is igyekezett leszögezni, hogy Amerikának nem érdeke olyan valakit védeni, aki kárt okoz a szövetségesének, de Gülen esetében is érvényesülniük kell a jogi normáknak. Biden ugyanakkor azt is hozzátette: török tisztviselők arról biztosították, hogy a jogállamiság érvényesül a puccskísérlet kivizsgálásában. Az alelnök szerint arról biztosították a törökök, hogy a puccskísérlet után az emberi jogokat is tiszteletben tartják.

Elhiszem, hogy komolyan gondolják, amit mondanak. Lépjünk tovább

- fogalmazott az alelnök.