Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelentés szerint az idén áprilisban 1,75 millió turista érkezett Törökországba, tavaly még 2,4 millió. Az értékek 9 hónapja folyamatosan csökkennek.

A török idegenforgalom fő hajtóerejét korábban az orosz és a német turisták képezték. Az oroszok száma 79 százalékkal zuhant áprilisban a tavalyi adathoz képest, 31 ezren érkeztek mindössze. A németek száma 35,5 százalékkal esett vissza.

A statisztika alapján 55 százalékkal kevesebb, összesen 3663 magyar választotta úti célként Törökországot az idén áprilisban, míg tavaly ugyanebben a hónapban még 8 százalékos volt a növekedés 2014 azonos időszakához képest.

A törökországi turizmust az viseli meg, hogy az utóbbi időben több terrortámadás is történt. Csak az ország turisztikai központjának számító Isztambulban az idén már két öngyilkos merényletet követtek el. Januárban 12 német turista vesztette életét, amikor egy terrorista felrobbantotta magát a történelmi városnegyed részét képező Sultanahmet téren, márciusban pedig három izraeli és egy iráni állampolgár halt meg egy hasonló akcióban a metropolisz sétálóutcájában, az Istiklal sugárúton.

Ezeket megelőzően mélypontra jutott az Ankara és Moszkva közötti diplomáciai kapcsolat is, miután tavaly novemberben a török légierő lelőtt egy Szu-24-es orosz vadászbombázót a szíriai-török határ térségében.

Volt már ilyen visszaesés

A törökországi turizmus hasonló visszaesést szenvedett el 17 évvel ezelőtt, amikor 1999 februárjában elfogták a Törökországban betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vezetőjét, Abdullah Öcalant. A PKK akkor arra intette a külföldieket, hogy maradjanak távol az országtól, az esetet követő hónapokban valóban több mint 30 százalékkal esett vissza a turisták száma 1999 tavaszához képest.

Egy-két hónap múlva nagyobb lesz a baj

A Sözcü című ellenzéki, kemalista török napilapnak nyilatkozó turisztikai szakértők úgy vélik, hogy a baj egy-két hónap múlva még nagyobb lehet. Olyanok sem jönnek majd, akik 20 éven keresztül jártak Törökországba - állapította meg az újság internetes oldalán.