Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Első ránézésre igencsak biztató eredményt hozott a Levada Center közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése: az oroszok 71 százaléka azt akarja, hogy javuljanak Oroszország és a Nyugat gazdasági, politikai és kulturális kapcsolatai. Nemrégen, 2015 júliusában még csupán 50 százalék volt ez az arány - emlékeztet a Moscow Times.

Ennek alapján úgy tűnhet, a kölcsönös félelem és gyűlölködés időszaka lassan de biztosan a véghez közeledhet. A dolog azonban nem ilyen egyszerű. Az oroszok bizalmatlansága a Nyugattal, országuk ősi ellenségével szemben, nem szűnt meg.

Amerika-fóbia

Aligha tűnhet el egyik pillanatról a másikra az orosz társadalom Amerika-ellenessége, amely a kétezres években, különösen a 2013-2014-es ukrán válságot követő elszigeteltség nyomán megerősödött. Az oroszok ennek ellenére készek lehetnek javítani országuk viszonyát az USA-val és az EU-val, különösen azután, hogy az Donald Trump személyében "ő emberük" nyerte az amerikai elnökválasztást, ám ez kevés.

Tudják-e valójában, mit kellene ehhez tenniük? Mennyi energiát hajlandóak befektetni az új enyhülésbe? Az oroszok mindig az mondják, hogy készek együttműködni a Nyugattal, csak éppen a partner nem akarja ezt. Ezt a vélekedést sugallja a média, amit a kisember nem vitat, mert másra hárítja a felelősséget a rossz viszony miatt - mondja Denis Volkov, a Levada szakértője.

NATO-fóbia

Az orosz lélek nem érhető meg anélkül sem, hogy figyelembe vennék a NATO-val kapcsolatos alapvetését. Eszerint a NATO közvetlen veszélyt jelent Oroszországra. A szervezet évtizedeken át játszotta a mumus szerepét a közvélekedésben, jóval a Krím elfoglalása vagy Vlagyimir Putyin elnökké válása előtt.

Ezt igazolja a Levada felmérése is, amelyben a megkérdezettek 57 százaléka mondta azt, hogy Oroszországnak van félnivalója a NATO-tól. Az ellenérzést nap mint nap táplálja a Kreml kezében lévő állami média. Volkov ezzel kapcsolatban emlékeztet arra, hogy a legtöbb orosz még mindig elsősorban a tévéből tájékozódik, annak ellenére, hogy nem teljesen bízik meg a hírszolgáltatásban.

A 71 százalékos adatot az is árnyalja, hogy a kapcsolatok javításának igénye ellenére az oroszok fele továbbra is negatív véleménnyel van a Nyugatról. A közgondolkodás messze nem olyan pozitív, mint a Krím lenyúlása és a szíriai orosz beavatkozás előtt volt - mondja Karina Pipija, a Levada másik szakértője.

Kárörvendés

Új trend az orosz közgondolkodásban egyfajta kárörvendés - mondja Andrej Arhangelszkij, a Ogonyok magazin szerkesztője. Lapja nyomon követi a Kreml-barát rádiócsatornák hírműsorait. A moszkvai vezetés politikai elemzői jó hangulatban vannak: azt gondolják, hogy Trump győzelme nem csupán az USA-ra, hanem Európára is csapást mér.

A Nyugat megbuktatta a Szovjetuniót, s most eljött az ideje a Nyugat összeomlásának is - ezt sugallják a rádióadások a hallgatóknak. Az új kulcsszó a "mindennapi ember". A mindennapi amerikaiak megválasztották Trumpot, a mindennapi britek a függetlenséget választották, a mindennapi franciák az oroszbarát Francois Fillont fogják államfőjükké választani.

Soha nem változnak

A mindennapi nyugati emberek egyre inkább felismerik, hogy a világon rossz irányban mennek a dolgok. Ezt ezt hallják a "sorok között" az emberek napi mint nap. Nem kérdéses, hogy az oroszoknak igazuk van. Miközben az egész világ porlad, Oroszország újabb virtuális győzelmet arat a Nyugat felett. A társadalmat annyira átitatja ez az érzés, hogy belülről soha nem alakulhat ki nyomás annak érdekében, hogy valami megváltozzon az országban.