Abban az egy évben, amelyben ingatlanbefektetőből politikus sztárrá formálta magát, Donald Trump kissé növelni tudta vagyonát - állítja a Bloomberg saját becslése alapján. A republikánusok elnökjelöltje növelte adósságát, miközben eladott vagy 50 millió dollárnyi részvényt és kötvényt. Egyes ingatlanjai értéke nagyot ugrott. (Orbán Viktor szombaton éppen Trumpot dicsérte, mondván ő sokkal jobb választás lenne Európa és Magyarország számára. Ezt a kijelentést aztán rögtön mindenki megírta, így többek közt a New York Times, a Reuters, az AP és a Bloomberg is.)

Módszertani vita

A vagyon különböző elemeinek értéke eltérő irányba változott, ám a szaldó pozitív. Trump vagyona az előző évi 2,9 milliárd dollárról hárommilliárdra emelkedhetett. Ez azonban csak a Bloomberg véleménye, az üzletember javainak nagysága évek óta vitatéma a szakértők körében.

A Fortune és a Forbes magazinok valamivel ötmilliárd dollár alá teszik a végösszeget, Trump maga úgy gondolja, több mint 10 milliárdja van. A Bloomberg becslése nyilvános cégközléseken, ismert szerződéses értékeken és háttérinformációkon alapul, ám a Trump Organizaion éppen ennek a módszertannak a megbízhatóságát vitatja. Szerintük ez nem jól értékeli a vagyonelemek valós értéktermelő erejét.

A Trump márka

A becslések közti különbség egyik forrása Turmp személyes márkanevének értékelése. Az ingatlanmágnás szerint nevének értékesítése összesen 3,3 milliárd dollárral növeli vagyonát, míg a Bloomberg szerint ez vagyonelem csak 35 millió dollárra értékelhető.

A befektető száma úgy jöhet ki, hogy a menedzsmentdíjakból és royaltykból származó éves jövedelmének 100-szorosával számolunk. A legnagyobb amerikai vállalatok márkája esetén azonban legfeljebb 18-szoros ez a mutató.

Trump márkaneve az ingatlanmágnás ingyenes médiaszerepléseinek köszönheti a legtöbbet, ám ha nem lesz az USA elnöke, akkor ez a nyereség nullára csökken - véli Edgar Baum, a torontói Strata Insights brandértékelő cég vezetője.

Duplázódó adósság

Trump adóssága majdnem kétszeresére, 350 millió dollárról 630 millióra ugrott egy év alatt. Lehívott egy 170 milliós hitelt a Deutsche Bank AG-től. Részben ebből finanszírozza a washingtoni Old Post Office felújításának 200 milliós költségét.

Eközben könnyen pénzé tehető vagyona 170 millió dollárra csökkent az egy évvel korábbi 225 millióról. Eladott egy adag vállalati kötvényt és részvényt, köztük Apple- és Bristol-Myers-papírokat. Elnökjelölti kampányának 50 millió dollárt adott kölcsön, amit júniusi közlése szerint nem akar pótolni.

Jó kis torony

A New York-i Trump Tower értéke 490 millió dollárról 600 millióra ugrott, mivel a Gucci, a legnagyobb bérlő, növelte befizetését. A befektető nem messze ettől az ingatlantól 1995 óta bérbe ad egy épületet a Nike-nak. A bérbeadás költségeit is figyelembe véve ez a megállapodás most 520 millió dollárt ér, ami 50 millióval több az egy évvel ezelőttinél.

Szintén csak bérbeadója az ingatlanmágnás egy további Wall street-i ingatlanak, ennek az üzletnek az értéke 540 millió dollárral növeli vagyonát. További két New York-i ingatlanbefektetésé kevesebbet ér a tavalyinál, az egyik 50 millió, a másik 30 millió dollárral.

A milliárdos 16 golfpályája és üdülési ingatlana 17 százalékkal növelte bevételét egy év alatt, értékük összességében 375 millió dollárról 710 millióra ugrott. Chicagói és Las Vegasi toronyház-befektetéseit idén 220 millió dollárra értékelték a szakértők a tavalyi 195 millió után.