A francia szocialista párt előválasztásán részt vevő szavazók Benoit Hamon volt oktatási miniszterre adták le a legtöbb voksot, amivel balra mozdították a párjukat. Szakértők szerint ezzel a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron elnökválasztási esélyeit javították - derül ki a Bloomberg háttérelemzéséből.

A baloldali meccs még nem lefutott, miután január utolsó hétvégéjén megmérkőzik egymással az első két helyen végzett elnökjelölt, de Hamon a voksok 36,4 százalékának megszerzésével elég szép előnyt szerzett a második helyen végzett - a szavazatok 31,4 százalékát begyűjtő - volt miniszterelnök, Manuel Valls előtt.

Túlságosan bal

Hamon legerősebb ígérete a 750 eurós (230 ezer forint) állampolgári alapjövedelem bevezetése, amit rajta kívül egyetlen más bal- vagy jobboldali államfőjelölt sem támogat. Még a baloldalon is az a vélemény, hogy túl sokba kerülne akkor, amikor az ország a gazdasági növekedés hiányával és tíz százalék körüli munkanélküliségi rátával küszködik.

Azzal, hogy a szocialisták várhatóan balra fordulnak, nagy helyet hagynak középen Macronnak - magyarázta Yves Cann, a párizsi Elabe közvélemény-kutató intézet munkatársa. Ha nem követ el semmilyen hibát a következő egy hétben, akkor Hamon lehet az elnökjelölt, és pont ez az, amire a centrum felé tájékozódó szocialista képviselő vártak. Most átpártolhatnak Macronhoz, aki az interneten keres képviselőjelölteket a jobb- és baloldalról és a civilek köréből.

A felmérések szerint a párt jelöltje messze lemaradva a negyedik-ötödik helyen végezhet az elnökválasztás április 23-ai első fordulójában. Valls csak 10 százaléknyi, Hamon hét százaléknyi szavazóra számíthat.

Kombinációk

Ha Valls maradna versenyben, akkor Macron 19 százalékot kaphat - derült ki az Ipsos Sopra Steria közvélemény-kutatásából. Ha Hamon, akkor 21 százaléka lehet, amivel már csupán négy százalékpontra lenne a republikánusok államfőjelöltjétől, Francois Fillontól.

Az élen meg kell még küzdenie Marine Le Pennel, a nacionalista Nemzeti Front vezetőjével. A háta mögött pedig ott lohol Jean-Luc Malenchon, aki hozzá hasonlóan szintén a szocialistáknál kezdte politikai pályáját, míg most a kommunista párt támogatását élvezi. Őt 14-15 százalékra mérik a közvélemény-kutatók az áprilisi első fordulóban.

Fillon és Le Pen helyezkedését mutatja, hogy az előbbi a hét elején Angela Merkel német kancellárnál vendégeskedett, míg az utóbbi - szintén Németországban - az EU-ellenes európai pártok vezetőinek tanácskozáson vett részt.

Ismert forgatókönyv?

Hamon győzelmét sokan ahhoz hasonlítják, ahogy Jelemy Corbyn meghódította a brit Munkáspártot. Ezzel középről balra mozdult a párt szakítva a Tony Blair-féle centrista irányvonallal. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a toryk 17 százalékkal verik a Munkáspártot a népszerűségi versenyben - nem meglepő, hogy az egyik elemző finoman szólva szarkasztikusan sok sikert kívánt a francai szocialistáknak a baloldali fordulathoz.

A baloldali előválasztáson egyébként 1,5-2 millió szavazó vett részt, míg a jobboldal novemberi voksolásán négymillióan adták le a szavazatukat. Francois Hollande államfő, aki korábban közölte, hogy nem indul az újraválasztásáért nem is vett részt a hét végi előválasztáson. Ehelyett Kolumbiába és Chilébe látogatott.