Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Norvégia, Svájc, Izland és Svédország áll a nyugdíjrangsor élén - derül ki a Natixis pénzügyi szolgáltató 2017-es globális nyugdíjazási indexéből. Az országok a lehetséges 100 pontból legalább 80-at szereztek. Magyarországot 59 pontra értékelték, ami a harmincadik helyre volt elég.

A vizsgált országok közül a legrosszabb helyzet Indiában van, melynek indexe mindössze 12, de Brazília 41-es és Görögország 40-es mutatójával is hátul végzett.

A régiónkban hátul

Az nem okozott meglepetést, hogy az észak- és nyugat-európai országok megelőzték Magyarországot, sőt lassan már az sem meglepő, hogy a csehek kiemelkednek a visegrádi országok közül, akik lista 16. helyét foglalják el. De már a szlovákok és a lengyelek is megléptek a magyaroktól. Előbbiek a 25., utóbbiak a 28. helyen végeztek, de még így is 5 ponttal megelőzik Magyarországot.

Szintén a magyarok előtt rangsorolt Szlovénia (24.) és Észtország (26.) is. Egyedül a litvánok (31.) teljesítenek a magyaroknál rosszabbul a vizsgált országok közül.

Európán kívül

A jól teljesítő európai országok közé beférkőzött Új-Zéland és Ausztrália az ötödik és hatodik helyre, Kanada pedig épp kicsúszott a legjobb tíz közül. Az Egyesült Államok a 17. helyen végzett. Magyarországot három ázsiai ország előzte meg: Japán, Dél-Korea és Szingapúr.

Hátul a BRIC

A BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) mind a lista végén végeztek. Kína viszonylag helytállt 50 pontjával, India viszont az utolsó helyet foglalja el, csak 12 pontot kapott. (A nyugdíjrendszer miatt aggódik az Európai Bizottság is.)

Az egyes részindexek mutatnak némi változatosságot. A legjobb egészségügyi ellátás a luxemburgiakra és a franciákra vár, az ország pénzügyi helyzete Új-Zélandban a legjobb. Az életminőség az összesített lista elején végzők mellett a braziloknál is kiemelkedő, míg az anyagi jólét indexe reflektálja a lista végleges eredményét.